Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui diumenge, 19 de febrer

El preu mínim, es donarà entre les 14.00 i les 15.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 hores

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui diumenge, 19 de febrer
1
Es llegeix en minuts

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà aquest diumenge fins als 124,09 euros per megawatt hora (MW h), cosa que suposa una mínima baixada del 0,26% respecte als 124,41 euros/MW h d’aquest dissabte.

A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest diumenge en 124,09 euros/MW h. El preu mínim, de 104,41 euros/MW h, s’ha donat entre les 3.00 i les 4.00 hores, i el preu màxim es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan serà de 159,20 euros/MW h.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que aquest dilluns serà de 0 euros/MW h.

Un 3% més que sense aplicar-se l’excepció ibèrica

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per limitar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d’uns 120,42 euros/MW h, és a dir, 3,67 euros/MW h menys que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que paguen així un 3% més de mitjana.

Notícies relacionades

El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i es cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura.