Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui divendres, 17 de febrer

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui divendres, 17 de febrer
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

 El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà aquest divendres fins als 131,46 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa un 8,66% menys que els 143,92 euros/MWh d’avui.

 A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest divendres en 133,56 euros/MW h. El preu mínim, de 110 euros/MW h, s’ha donat entre les 4.00 i les 5.00 hores, i el preu màxim es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan serà de 162,09 euros/MW h.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per demà serà de -2,10 euros/MW h.

 D’aquesta manera, el preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista en els 17 primers dies de febrer se situa en 133 euros/MWh, un 86,4% més que els 71,33 euros/MWh de mitjana del mateix període del mes passat.

Un 6,24% menys que sense aplicar-se la mesura

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per limitar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d’uns 140,21 euros/MW h, és a dir, 8,75 euros/MW h més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que paguen així un 6,24% menys de mitjana.

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de dotze mesos, i es cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura.