Empreses

La Generalitat materialitza un 14% més de projectes d’inversió estrangera el 2022

En total, el Govern català ha lligat 94 iniciatives per valor de 620 milions d’euros, un 1% més que l’any anterior i aproximadament un quart de tots els diners que les multinacionals van invertir a Catalunya

Gairebé nou de cada deu són projectes en terreny industrial, i poc menys de la meitat, apostes de companyies que no operaven abans a la comunitat

La Generalitat materialitza un 14% més de projectes d’inversió estrangera el 2022

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

En plena tempesta macroeconòmica i amb les grans companyies inclinant-se per congelar plans d’inversió, l’interès estranger per Catalunya va créixer l’any passat. Almenys així ho evidencia el balanç de final d’any de la Generalitat, que, a través del treball de la seva agència per a la competitivitat de l’empresa, Acció, va aconseguir materialitzar 94 operacions d’inversió estrangera per valor de 620 milions d’euros. És a dir, un 14% més de projectes i un 1,2% més de volum, unes xifres que a més només preveuen les actuacions ja en marxa i no els grans anuncis de futur, com la fàbrica d’Iljin o el centre de disseny de microxips d’Intel.

Es refereixen, en canvi, al nou centre de desenvolupament que ha obert la farmacèutica AstraZeneca a Barcelona, al ‘hub’ d’intel·ligència artificial de Microsoft, a l’espai d’I+D de l’empresa de semiconductors MPS o a l’ampliació de la fàbrica de Florette a les Terres de l’Ebre. De fet, la majoria són operacions en terreny industrial (un 85%), i pràcticament la meitat, procedents d’empreses que ja tenien presència a la comunitat, tot i que un important 44% són projectes de companyies noves a Catalunya. En total, a més, aquest conjunt va suposar la creació d’aproximadament 3.500 nous llocs de treball, un altre increment de l’11% respecte a la radiografia de l’any anterior.

Així, tota aquesta radiografia assenyala, partint de dades preliminars del 2022 i intentant salvar les diferències entre un tipus de dada i un altre, que el Govern és responsable d’aproximadament un quart dels projectes d’inversió multinacional que arriben a Catalunya. I que, per cada euro públic invertit en captació d’inversió estrangera, la comunitat rep 222 euros, «un dels retorns més alts».

Entorn complex

«En un dels pitjors contextos econòmics de les últimes dècades, la Generalitat assoleix la millor xifra de la seva història en inversió estrangera», ha celebrat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha atribuït essencialment al context que el volum de milions creixi sol un 1% en relació amb el salt del 27% que donaven les xifres de l’any passat. «En un entorn complex en què les decisions d’inversió s’han alentit, a ningú se li escapa que al darrere de cada presa de decisió d’una multinacional hi ha una anàlisi molt exhaustiva de riscos i avui som en un context d’incertesa», ha analitzat el titular del departament.

A més, ha afegit que quan la dinàmica de creixement és tan sostinguda en el temps és normal que cada vegada es creixi menys. N’és una prova, segons el parer de la conselleria, la comparació entre quinquennis: entre el 2018 i el 2022 la Generalitat va captar entorn de 2.400 milions d’euros d’inversió estrangera, un 65% més que els cinc anys previs. «Aquestes dades ens demostren que els inversors internacionals confien en Catalunya per desenvolupar els seus projectes i per alimentar la seva estratègia empresarial en un entorn competitiu», ha dit Torrent.

Treballadors qualificats i qualitat de vida

Notícies relacionades

Per la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha explicat que les raons que donen les companyies per justificar el seu interès pel territori són la disponibilitat de treballadors qualificats, la capacitat d’atraure perfils de fora per la bona qualitat de vida i la ubicació geoestratègica de la comunitat.

Això també explica la bona sensació respecte a aquest any. Com ja va avançar Torrent a EL PERIÓDICO, la Generalitat té a sobre de la taula 600 possibles operacions d’inversió estrangera, de nou projectes essencialment relacionats amb la indústria i amb els sectors als quals més recalcament s’està fent: l’automoció, les TIC, el sector químic i els videojocs