Crisi energètica

El preu de la llum baixarà aquest diumenge el 39%, fins als 74,75 euros/MWh

L’hora més barata serà entre les tres i les quatre de la tarda, mentre que el preu màxim es registrarà entre les nou i les deu de la nit

El preu de la llum baixarà aquest diumenge el 39%, fins als 74,75 euros/MWh

Eduardo Parra / EP

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà aquest diumenge fins als 74,75 euros el megawatt hora (MWh), cosa que suposa el 38,9% menys que els 122,35 euros/MWh d’aquest dissabte.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest diumenge en 79,38 euros/MWh. El preu mínim, de 17,69 euros/MWh, serà entre les tres i les quatre de la tarda, mentre que el preu màxim es registrarà entre les nou i les deu de la nit, quan serà de 144,59 euros/MWh.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi afegeix la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat que són al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest diumenge se situarà en -4,63 euros/MWh.

El 18,62% menys que sense aplicar-se l’excepció ibèrica

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per posar un límit al preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d’uns 91,85 euros/MWh, cosa que suposa 17,1 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així el 18,62% menys de mitjana.

Notícies relacionades

El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny passat, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de 12 mesos, i cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MWh en els 6 mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MWh fins que acabi la mesura.