Sector financer

Sabadell rebaixarà comissions i fomentarà els fons garantits en comptes dels dipòsits

El conseller delegat, César González-Bueno, calcula que l’impost a la banca costarà a l’entitat uns 170 milions

Sabadell rebaixarà comissions i fomentarà els fons garantits en comptes dels dipòsits
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, ha afirmat que el banc rebaixarà les comissions i fomentarà els fons garantits en comptes dels dipòsits a termini per remunerar els clients després de l’augment dels tipus d’interès. En la presentació de resultats de l’any passat, ha explicat que els dipòsits a termini «no són els més atractius» per retribuir els clients com, al seu judici, sí que ho són els fons garantits.

«Quan els tipus eren negatius el que vam fer va ser cobrar comissions i fins i tot cobrar als clients de banca corporativa», ha explicat. Ara, amb el canvi de context han optat per aquesta estratègia. Després d’afirmar que totes les prediccions econòmiques «estan millorant clarament», ha estimat que el cost de l’impost temporal a la banca per al Sabadell és de 170 milions d’euros. Sense aclarir si l’entitat recorrerà o no el nou gravamen, ha explicat que el 2020, el benefici va ser de dos milions d’euros; de 550 milions el 2021 i de 859 milions el 2022.

«Es veu un creixement espectacular, però per veure si és molt o poc cal veure quant representa respecte al cost de capital, ha afegit. I amb una rendibilitat sobre actius tangibles (ROTE) del 7,8% davant un cost de capital «clarament per sobre del 10%». Segons el seu parer, la banca «és una indústria que està progressant, que ve d’una etapa d’interessos negatius i està passant a una situació de neutralitat».

El director financer, Leopoldo Alvear, ha afirmat que es preveu un augment del marge d’interessos del 15% al 20% més per l’alça de preu del crèdit que pel del passiu.

Notícies relacionades

González-Bueno ha explicat que, a nivell de context econòmic, s’ha passat d’«una situació de profundíssima preocupació, com en la pandèmia, amb una crisi com la guerra d’Ucraïna, a un efecte menor del que es temia». I és per això que el banc va anunciar que donaria un dividend del voltant del 40% del resultat i es va reservar donar el 50%, com al final serà. Tot això permet «mirar amb més optimisme aquest any i el que ve», ha dit. Alvear ha explicat que el mercat preveu que el punt d’inflexió dels tipus d’interès serà aquest any i a partir del 2024, «una tendència suau a la baixa».

El Sabadell va guanyar 859 milions d’euros l’any passat, un 61,9% més que el 2021 i el seu resultat més gran des de l’època de la bombolla immobiliària (908,39 milions d’euros el 2006). L’augment del benefici va venir impulsat per la millora d’ingressos propiciada per l’alça de tipus d’interès i l’increment de la cartera de crèdit, així com per les menors provisions per afrontar futures pèrdues creditícies i la reducció de costos després de l’increment extraordinari per finançar els ajustos de plantilla de l’any anterior.