Mercat laboral

Espanya va tornar a superar els tres milions d’aturats al tancament del 2022

  • El mercat laboral reté gairebé 20,5 milions d’ocupats, rècord des del 2007, i l’estabilitat en l’ocupació augmenta a màxims històrics

Espanya va tornar a superar els tres milions d’aturats al tancament del 2022
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat laboral espanyol tanca un 2022 de transició, entre el vigor de la recuperació post covid i el refredament de l’economia provocat per la crisi de preus més gran en quatre dècades. Els diferents indicadors que recull l’enquesta de població activa (EPA) publicada aquest dijous per l’INE deixen el següent balanç. El 2022 va acabar amb una frenada en la creació d’ocupació i un repunt de l’atur, que van evitar que Espanya batés els seus propis rècords i deixés enrere del tot els fantasmes de la crisi de la bombolla de fa una dècada i mitja. I més enllà de les expectatives, l’activitat en les empreses segueix a l’alça i el nombre d’hores treballades va ser el més alt des del 2019.

La taxa d’atur va tancar el quart trimestre de l’exercici passat en el 12,9% (dues dècimes més que en el trimestre anterior), deixant la xifra total d’aturats una altra vegada cap a les tres milions de persones. Un repunt que rebaixa les bones dades que en conjunt deixa el balanç de l’exercici, en tant que el 2022 acaba amb la menor taxa d’atur des del 2007, abans de l’esclat de la bombolla.

Mateix guió en termes d’ocupació, en tant que aquesta va patir una frenada brusca en la recta final de l’any i això va evitar que Espanya arribés a un màxim històric quant a ocupació. En el quart trimestre es van perdre 81.800 llocs de treball (davant els 92.600 guanyats en el mateix període del 2019), si bé l’acumulat durant la resta de l’exercici permet a Espanya tancar l’any en els 20,5 milions de treballadors en actiu, la millor xifra –igual com l’atur– des d’abans de la crisi del maó.

Notícies relacionades

Malgrat la frenada, els indicadors d’activitat són positius i les empreses, s’hagin vist o no llastades pel repunt de costos com el de l’energia, mantenen altes cotes de feina. En el quart trimestre es van treballar a la setmana un total de 630,2 milions d’hores a Espanya, un 2,4% més que en el mateix període de l’any anterior. En aquest sentit, la càrrega de treball entre les dones ha augmentat (+3,9%) més que entre els homes (+1,2%) l’últim any.

El 2022 ha sigut l’any de la guerra d’Ucraïna, de la falta de subministraments per a determinats sectors, de l’escalada més gran de preus des dels anys 80 i també el primer de la nova reforma laboral, els efectes de la qual han deixat clara empremta en les estadístiques. Les cotes de temporalitat s’han reduït a mínims històrics en el sector privat; si bé continuen sent unes de les més altes de tot Europa.

Temes:

Ocupació Atur