Energia

Endesa crea un instrument financer per a la participació local en un parc eòlic a l’Alt Empordà

La companyia avalarà el préstec a particulars, empreses i organismes de la zones amb aportacions de 500 a 25.000 euros amb una rendibilitat del 5,50% al llarg de 10 anys

Endesa crea un instrument financer per a la participació local en un parc eòlic a l’Alt Empordà
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Endesa ha llançat una proposta perquè particulars, empreses i organisme públics de l’Alt Empordà puguin participar en la construcció del parc eòlic Galatea. La iniciativa, a través de la filial de renovables Enel Green Power España (EGPE), aposta per la participació via préstec de l’empresa promotora i propietària del projecte, EGPE «per promoure el desenvolupament socioeconòmic del territori».

Aquest tipus de mesures s’inclouen en el decret llei 24/2021 d’acceleració del desplegament d’energies renovables de la Generalitat. La norma no estableix detalls i la companyia ha optat per dissenyar un instrument financer «que suposa una oportunitat d’inversió per als veïns de l’Alt Empordà», segons l’empresa.

Està dirigit a inversors locals, organismes públics i persones físiques i jurídiques empadronades o amb domicilis socials a les localitats implicades en el parc eòlic (la Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Vilafant i Figueres).

En aquests casos hi podran invertir des de 500 euros fins a 25.000 amb una rendibilitat del 5,50% en un període d’inversió de 10 anys, amb opció a cancel·lar el compromís sense cap cost. El préstec estarà garantit al 100% per Endesa. La resta dels municipis de la comarca que no estan implicats directament en el parc podran participar del mateix instrument però amb una rendibilitat del 4,5%.

La participació es podrà comunicar una vegada que s’obtingui l’autorització administrativa prèvia del projecte. Es podrà realitzar a través de la Plataforma de Finançament Participatiu (Fundeen). La ponència d’energies renovables de Catalunya, que cribra els projectes que poden tramitar-se, ha de decidir avui sobre aquesta i altres instal·lacions a Catalunya amb una inversió total de més de 400 milions.

La companyia va presentar als veïns de la zona el novembre del 2021 els veïns dels municipis implicats el projecte de parc eòlic Galatea. La instal·lació, amb nou aerogeneradors fora de la zona protegida de la comarca i una potència prevista de 49 megawatts (MW) suposaria una inversió de 50 milions.

Notícies relacionades

Aquest parc permetria l’aportació d’energia neta al sistema energètic en una zona que només genera el 2% de l’energia que consumeix. La instal·lació permetria generar uns 140 gigawats per hora a l’any (GWh/any), l’equivalent al consum elèctric que tenen durant un any la meitat de les llars de l’Alt Empordà i evitar l’emissió de 116.000 tones anuals de CO2 a l’atmosfera.

El projecte de desenvolupament del parc anirà acompanyat d’un pla de «creació de valor compartit al territori». Es tracta d’impulsar iniciatives sostenibles que generin valor local: noves oportunitats de feina, formació per a la inclusió social, activitat econòmica per al teixit empresarial i preservació del medi ambient amb la instal·lació d’elements de protecció de la biodiversitat.