ero

L’enginyeria General Electric planteja 199 acomiadaments a Espanya, el 75% d’aquests a Barcelona

  • L’empresa especialitzada en la fabricació de molins de vent pretén retallar el 20% de la seva plantilla a Espanya 

L’enginyeria General Electric planteja 199 acomiadaments a Espanya, el 75% d’aquests a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresa d’origen nord-americà General Electric ha iniciat un expedient de regulació d’ocupació (ero) de 199 treballadors dels seus centres a Espanya, cosa que representa el 20% de la seva plantilla en terra espanyol. La firma especialitzada en la fabricació de molins de vent per a energia renovable addueix una reestructuració global, que aquí tindrà el seu principal damnificat al centre de Barcelona, on hi ha previstos 150 acomiadaments. L’expedient va ser formalment registrat el 4 de gener i les converses amb la representació legal dels treballadors ja han començat, segons expliquen fonts sindicals. Des del Ministeri de Treball confirmen la recepció de l’ero. 

General Electric és una multinacional amb diferents divisions enfocades al disseny i construcció d’infraestructures i presència en diferents països. La corporació té els seus tres centres d’enginyeria repartits entre els Estats Units, l’Índia i Barcelona. Aquest últim serà un dels principals afectats per la reestructuració global que ha iniciat, segons expliquen fonts sindicals de CCOO consultades. Aquest mitjà ha intentat posar-se en contacte amb General Electric per conèixer la seva versió dels fets, sense rebre resposta. 

L’argumentació que formalment han traslladat des de la direcció als treballadors és que el centre de Barcelona és deficitari actualment. En aquest centre, d’uns 600 empleats actualment, es dediquen al disseny de molins de vent per a la seva ubicació a terra. I des de la direcció consideren que per resoldre aquestes pèrdues necessiten retallar personal. 

Una cosa que, segons l’opinió de CCOO, és contradictòria amb les projeccions del sector de les renovables a mitjà termini, en tant que està previst que la producció d’aquestes energies es dobli en l’horitzó 2030. Una altra paradoxa aparent és que, en l’actual context en el qual les energètiques estan aconseguint beneficis rècord gràcies a l’alça generalitzada de preus, un fabricant de maquinària per generar-la addueixi falta de rendibilitat amb els seus productes. 

La companyia ha iniciat una reestructuració global que afectarà centres de tota la seva operativa. Segons va avançar Reuters, General Electric pretén liquidar el 20% de la seva plantilla als Estats Units. Un percentatge que coincideix amb la proporció de treballadors que ha anunciat que acomiadarà a Espanya. Altres centres que es veuran afectats a Europa són els d’Alemanya. La direcció va comunicar per carta als seus treballadors que les retallades al Vell Continent podrien ascendir en total a 570 llocs de treball, segons va recollir AFP.  

Possible relocalització als Estats Units

Fonts sindicals consultades temen que General Electric impulsi aquesta reestructuració per relocalitzar processos cap als Estats Units, d’on és originària la matriu i on l’Administració de Joe Biden està concedint ajudes públiques per a aquelles empreses que concentrin tota la seva cadena de valor per generar renovables en terra americà.  

Notícies relacionades

Les parts ja han iniciat el període de consultes i tenen tot el mes de gener per mirar d’arribar o no a un acord i tancar l’expedient. Des de CCOO demanden retallar el nombre de treballadors afectats i insten la companyia a impulsar mesures d’ajust alternatives, que no siguin traumàtiques ni definitives, com seria el cas d’un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto).

El 2022, a falta de les dades definitives de desembre, ha sigut un exercici de relativa pau social quant a acomiadaments col·lectius. A falta d’un mes per tancar l’any, a Catalunya es van registrar un total de 4.592 treballadors cessats via ero. És la xifra més baixa (o menys alta) des del 2018 i es troba lluny de les estadístiques registrades durant la Gran Recessió, quan entre el 2008 i el 2012 les xifres d’eros rondaven un mínim de 8.000 afectats a Catalunya.