‘Fact-checking’

¿L’augment de fixos discontinus «maquilla» les xifres de l’atur?

  • El PP acusa el Govern de fer una lectura manipulada de les dades d’atur aprofitant la figura estrella de la nova reforma laboral

¿L’augment de fixos discontinus «maquilla» les xifres de l’atur?
4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, considera que el Govern central està «maquillant les dades de l’atur», perquè ara no inclou «els fixos discontinus». I no són pocs, segons ha afirmat en una entrevista aquest dijous a Onda Cero, sinó «unes 700.000» persones que, segons ell, abans apareixien a les llistes de l’atur i ara, amb aquest canvi de denominació, no ho fan. Els ministeris de Treball i Seguretat Social han actualitzat com cada mes les dades d’afiliació i atur del mes de maig, entre les quals destaca que la xifra total d’atur ha baixat dels tres milions de persones per primera vegada des del 2008. Però ¿com influeix l’augment recent dels fixos discontinus en l’estadística?

¿Què és un fix discontinu?

La figura del fix discontinu no és nova i existeix en l’ordenament laboral espanyol des de fa dècades. No obstant, la reforma laboral pactada entre el Govern central, la patronal i els sindicats limita la contractació temporal i pretén redirigir part d’aquesta ocupació cap a la figura del fix discontinu. Per situar la seva dimensió, en els cinc mesos que està en vigor la reforma laboral s’han firmat a Espanya un total de 683.300 contractes d’aquest tipus, segons dades públiques del SEPE. En el mateix període del 2019 se’n van firmar 98.026, és a dir, set vegades menys.

Però ¿què és un fix discontinu? És un empleat contractat per una empresa però que treballa de manera intermitent. És a dir, l’empresari únicament crida a treballar aquest empleat en els moments en què tingui més activitat o demanda. El contracte de fix discontinu té caràcter d’indefinit i explica, en part, l’augment substancial de la contractació indefinida experimentat durant els últims mesos.

Un cas habitual eren els cambrers o treballadors d’hotel. L’hotel tenia una plantilla fixa per atendre el negoci durant tot l’any, però davant els pics d’activitat a l’hivern o estiu activava un grup extra de treballadors fixos discontinus. Ja els tenia contractats prèviament i aquests coneixien la tasca del negoci, però no tenia sentit que tingués una plantilla sobredimensionada durant tot l’any. Mentre no estaven actius no cotitzaven, tampoc cobraven de l’empresa, però aquesta tenia l’obligació de cridar-los a ells i no altres persones quan comencés la temporada. Els preavisos i el període mínim de treball es negociava per empresa o conveni.

¿Compta un fix discontinu com a aturat quan no treballa?

No. Perquè una persona computi oficialment com a aturat ha de complir dos requisits. D’una banda, no tenir feina. I, d’una altra, estar inscrit a les oficines públiques d’ocupació (SEPE) com a demandant d’ocupació. Hi ha aturats que no hi estan inscrits i que no computen, i hi ha inscrits que sí que tenen una altra feina, però hi estan inscrits per si els arriba una oferta de treball alternativa.

Els fixos discontinus no poden comptar com a aturats mentre tinguin un contracte fix discontinu, ja que estan lligats formalment a l’empresa. I només computaran com a aturat si l’empresa considera que no necessitarà més els serveis d’aquest treballador i l’acomiada, pagant la indemnització pertinent.

Mentre el fix discontinu està operatiu cotitza com qualsevol altre treballador a la Seguretat Social i quan deixa de ser operatiu deixa de cotitzar. Llevat que passi a treballar en una altra ocupació, una cosa habitual en alguns perfils, que encadenen una campanya rere l’altra i tenen els períodes d’inactivitat curts o inexistents. En conseqüència, l’acusació de Feijóo que el Govern central maquilla les dades al no computar com a aturats els fixos discontinus no té base estadística i, a més, infereix que un fix discontinu només estarà ocupat en una única empresa i no anirà encadenant llocs de treball durant tot l’any o part d’aquest. Mai han comptat com a aturats i la nova reforma laboral no ha introduït canvis referent en aquest sentit.

¿Pot tenir l’alça de fixos discontinus incidències en les dades de l’atur?

Sí, tot i que indirectament. Molts treballadors que avui són fixos discontinus abans eren treballadors temporals. L’empresa els feia un contracte de tres mesos per cobrir la campanya d’estiu i quan acabava se n’anaven al carrer i passaven a computar com a aturats. Amb la popularització del fix discontinu, aquesta mateixa persona no computarà com a aturat, ja que continuarà vinculat –passivament– a l’empresa. Això li garanteix més drets –com ara més indemnització en cas d’acomiadament o garantia de tornar a ser cridat ell i no un altre qualsevol–. Però sí que és cert que a partir de la tardor part dels fixos discontinus figuraran com a afiliats a la Seguretat Social, però en veritat no estaran treballant.

Notícies relacionades

Ara mateix aquest matís estadístic no té incidència sobre les dades, ja que els fixos discontinus firmats ara són per treballar ara i la quantitat d’aquests que estiguin inoperatius totalment serà residual. És a dir, l’atur ha baixat en gairebé 100.000 persones i s’ha situat per sota dels tres milions per la inèrcia dels últims mesos de generar ocupació. Dels últims 12 mesos, només en dos ha repuntat l’atur.

¿És possible que l’atur no repunti tant a la tardor quan acabi l’estiu? Sí, és possible, ja que entrarem en la fase en què gent que avui està operativa deixi d’estar-ho, però no computi com a aturat. Abans, si tenia un contracte temporal, sí que computava i contractualment tenia pitjors condicions laborals.