Mercat laboral

L’ocupació es frena al final del 2022, però tanca l’any amb xifres rècord: 20,3 milions d’ocupats

  • El mercat laboral espanyol va sumar gairebé mig milió de treballadors l’exercici passat, un nivell lleugerament superior al del 2019

L’ocupació es frena al final del 2022, però tanca l’any amb xifres rècord: 20,3 milions d’ocupats

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat la primera guerra a Europa en dues dècades, malgrat la inflació més gran en 40 anys, malgrat els efectes residuals de la primera pandèmia en un segle, Espanya va tancar el 2022 amb un rècord d’ocupació. Un total de 20,29 milions de treballadors estan donats d’alta a la Seguretat Social, la xifra més elevada de l’estadística disponible. Per contra, el vigor amb què el mercat laboral va començar el 2022 no s’ha mantingut a la recta final, exhaust com un corredor de fons que suma pràcticament dos anys consecutius –des del funest esclat de la covid el març del 2020– superant rècord rere rècord.

A expenses de com evolucioni l’ocupació en l’incert 2023, l’eterna assignatura pendent d’Espanya és reduir la seva taxa d’atur, de les més altes d’Europa. Un total de 2,8 milions de persones continuen volent treballar i no poden fer-ho. Si bé és alta en comparació amb la resta del Vell Continent, és la xifra més baixa des de l’any 2007. 

L’ocupació arriba amb la llengua fora al desembre i registra un dels tancaments de l’any més fluixos de l’última dècada. La Seguretat Social va registrar un saldo positiu de 12.640 ocupats addicionals. Cal remuntar-se fins al desembre del 2012, amb la Gran Recessió assolant amb duresa, per trobar dades pitjors. Aleshores es van perdre gairebé 90.000 llocs de treball; avui, no obstant, els registres encara són positius.

Notícies relacionades

El 2022 ha sigut també l’any d’una revolució contractual al mercat de treball espanyol, amb la nova reforma laboral desplegant els seus efectes. Espanya ha guanyat en quantitat d’ocupats –concretament hi ha 471.360 ocupats més que fa un any– i en la qualitat dels llocs de treball esmentats.

Els joves han sigut un dels col·lectius especialment beneficiats per la limitació de les fórmules temporals de contractació. Tres de cada quatre joves tenen un contracte indefinit a l’acabar el 2022, en comparació a la proporció d’un de cada dos d’abans de l’entrada en vigor de la reforma laboral.

Temes:

Ocupació Atur