Paquet antiinflació

Yolanda Díaz sobre la rebaixa de l’IVA dels aliments: «No és la mesura que creiem que pugui ajudar»

La vicepresidenta defensa que la decisió final és fruit de la negociació amb el PSOE i la distancia de la proposta del PP que en demanava una rebaixa generalitzada

Yolanda Díaz sobre la rebaixa de l’IVA dels aliments: «No és la mesura que creiem que pugui ajudar»
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reconegut aquest dimecres que la rebaixa de l’IVA dels aliments no és la fórmula ideal per rebaixar la cistella de la compra. «És veritat que no és la mesura que creiem que pugui ajudar, però això és una negociació i aquest n’és el resultat. El PSOE tampoc volia congelar els lloguers», ha explicat Díaz aquest dimecres en una roda de premsa per fer balanç d’un any de la reforma laboral.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dimarts la rebaixa del 4% al 0% dels aliments bàsics i del 10% al 5% per a la pasta i l’oli, mesos després que la número dos en el Govern de coalició demanés públicament als supermercats que reduïssin els preus dels aliments, després de la pujada generalitzada dels últims mesos. El seu plantejament era promoure una cistella de la compra de productes bàsics a preus assequibles, inclosos aliments frescos com la carn i el peix. Però la idea va trobar la negativa tant del sector com de l’ala socialista de l’Executiu i fins i tot va ser mereixedora d’un comunicat per part de l’autoritat de competència (CNMC) en què advertia que està prohibit fixar límits de preus dels aliments.

Llavors, el Partit Popular va sortir a defensar una rebaixa de l’IVA dels aliments, però Díaz es va mostrar contrària a aquests plantejaments perquè defensava que les empreses es quedarien amb el marge. En aquest sentit, la vicepresidenta i ministra de Treball ha explicat que el paquet de mesures aprovat pel Govern és fruit d’una negociació «intensa» dels dos partits que es va produir fins a l’«últim moment». «Això és una negociació de la qual formem part dos espais polítics diferents, el PSOE i Unides Podem. No és que pensi el mateix de fa dos mesos, sinó que penso el mateix de dos dies abans. El PSOE no volia congelar els lloguers i finalment hem congelat els lloguers, es negocia», ha explicat.

Notícies relacionades

No obstant, la vicepresidenta ha volgut distanciar la mesura de la proposta del Partit Popular que aquest mateix dimarts va retreure al Govern de coalició «copiar tard» la mesura que plantejava Feijóo al setembre. «Vull aprofitar per dir que la mesura que incorpora el Govern d’Espanya no és la que vol el Partit Popular. El Partit Popular i les grans distribuïdores volien una baixada generalitzada de l’IVA als aliments i això no es produeix de cap manera. La reducció de l’IVA és del 4% al 0% en alguns productes determinats. No és en absolut el que demanava el Partit Popular», ha defensat.

A més, la número dos del Govern de coalició ha emfatitzat que la gran preocupació del seu partit era que les empreses eixamplessin els marges empresarials i aquesta possibilitat queda eliminada amb el control de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre els preus dels aliments. «Hi havia una preocupació inequívoca en el Govern d’Espanya que no s’eixamplin els marges, i queda recollida, però també és veritat que aquesta no és la proposta de Feijóo que volia una baixada de l’IVA de tots els aliments», ha insistit.