Claus del decret anticrisi

Dels carburants a la pròrroga del salari mínim

Les decisions afecten des dels carburants fins els bitllets de Rodalies i les inversions estrangeres en companyies espanyoles, entre moltes d’altres

Dels carburants a la pròrroga del salari mínim
5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara Ledo

A l’espera que el PSOE i Unides Podem (UP) tanquin les seves negociacions abans que el Consell de Ministres aprovi el tercer paquet anticrisi per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna, es poden anticipar moltes de les mesures que s’inclouen en aquest reial decret que explicarà el president del Govern, Pedro Sánchez, després de l’última reunió de l’Executiu d’aquest any. Les decisions afecten des dels carburants fins els bitllets de Rodalies i les inversions estrangeres en companyies espanyoles, entre moltes d’altres.

Descomptes al carburant i ajudes al camp, el transport i d’altres

Descomptes al carburant i ajudes al camp, el transport i d’altresAl decret, el Govern blinda els descomptes de 20 cèntims durant el 2023 als carburants per als agricultors, per a qui acorda al seu torn ajudes pel sobrecost que s’ha produït en els fertilitzants, un dels elements bàsics per a la producció. Les ajudes, amb una partida màxima de 300 milions d’euros, seran de 20 euros per hectàrea en secà i de 50 en superfície de regadiu.

També s’aproven ajudes per consum de gasoil als armadors de vaixells pesquers i almadraves, per a les quals es dedicarà una partida de 120 milions d’euros.

Es preveuen també subvencions als serveis de transport marítim de passatgers i càrrega en línies d’interès públic, com les línies de les Balears i les Canàries.

Les empreses de transport per carretera comptaran amb una ajuda de 20 cèntims per litre de gasoil entre l’1 de gener i el 31 de març del 2023 i de 10 cèntims entre l’1 d’abril i el 30 de juny del 2023. També es preveuen ajudes directes i extraordinàries en l’ús de combustibles i productes energètics als taxis, transport de passatgers amb conductor (VTC), ambulàncies i transport urbà i suburbà de passatgers. 

Aliments bàsics

Aliments bàsicsEl Govern de coalició negocia millors preus per als aliments a través d’un xec de 300 euros per al cistell de consum de les famílies vulnerables i la rebaixa de l’IVA d’aliments bàsics. A falta de conèixer la mesura final, l’esborrany del reial decret llei explica que l’augment de preus «és especialment rellevant en els aliments, i hi ha productes de primera necessitat, com la farina, la mantega i el sucre que han experimentat increments pròxims al 40% interanual».

Avantatges en el transport

Avantatges en el transportEl Govern ha decidit incloure una limitació a la pujada dels peatges de les autopistes, almenys en l’esborrany que es maneja fins ara. Es tracta d’evitar que l’aplicació automàtica del sistema d’actualització dels peatges sigui del 8,5%. La mesura és «extraordinària i temporal» durant un període màxim de dos anys o fins que l’Executiu aprovi un nou sistema de revisió per al sistema de revisió de tarifes i peatges de les autopistes concessionàries de l’Estat.

Un altre dels avantatges previstos consisteix en la reducció dels títols multiviatge dels usuaris dels concessionaris de serveis públics de transport per carretera que siguin competència de l’Estat que, entre l’1 de febrer i el 30 de juny comptaran amb una bonificació del 100%, sempre que realitzin almenys 12 viatges en el primer trimestre i 16 al quadrimestre entre l’1 de maig i el 31 de desembre.

Està previst mantenir el descompte del 50% de Renfe, que ja hi havia, fins al pròxim 31 de gener. La companyia crearà un títol multiviatge per a Rodalies, que serà gratuït per als usuaris amb els requisits que tenen en l’actualitat.

Mesures per a la vivenda

Mesures per a la vivendaMentre els socis del Govern del PSOE i Unides Podem (UP) acaben de tancar un acord en matèria de lloguers, l’esborrany conté la modificació del reial decret llei 11/2020 i consagra la suspensió del procediment de desnonament i els llançaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional. Altres mesures relacionades amb aquest àmbit, com les que afecten els judicis verbals sobre reclamacions de renda o quantitat degudes per l’arrendatari o l’expiració de la durada dels contractes s’allarguen fins al 30 de juny del 2023. Inversions estrangeres

procediment de desnonament Inversions estrangeresUna altra de les mesures que contempla l’esborrany de decret amb mesures anticrisi es refereix a la limitació de les inversions significatives per part d’individuals i companyies de tercers països o comunitàries en activitats que es considerin estratègiques. Aquesta limitació, que vencia aquest 31 de desembre, es prolonga dos anys més. Es tracta d’operacions en les quals l’inversor passi a ostentar una participació igual o superior al 10% i totes aquelles que li permetin tenir el control. Tot això afecta empreses cotitzades a Espanya o no cotitzades si el valor de la inversió supera els 500 milions.

Salari mínim i pensions no contributives

Salari mínim i pensions no contributivesDavant la falta d’un acord per al salari mínim interprofessional (SMI) del 2023, l’esborrany de text del Govern estableix una pròrroga del vigent, de 1.000 euros en 14 pagues «fins que s’aprovi el reial decret pel qual es fixa per al 2023 en el marc del diàleg social». Un cop hi hagi una quantitat acordada, l’Executiu l’aprovarà i la pot posar en marxa a partir d’un determinat moment o amb efectes retroactius des de l’1 de gener.

Entre altres mesures laborals, el paquet antiinflació també inclou la pròrroga durant tot el 2023 de la pujada del 15% de les pensions no contributives i l’Ingrés Mínim Vital (IMV), la quantia del qual es determina en funció de l’import fixat per a aquest tipus de pensions. S’estén fins a l’1 de gener del 2024 el contracte de relleu en la indústria manufacturera, fórmula que permet als treballadors jubilar-se parcialment abans d’arribar a l’edat de jubilació a canvi que l’empresa contracti personal més jove, i s’aprova una nova oferta d’ocupació pública per a l’any 2022 de fins a 1.000 places en l’Escala de funcionaris d’Administració Local amb habilitació nacional

Pròrroga de la rebaixa d’impostos en la llum i el gas

Notícies relacionades

Pròrroga de la rebaixa d’impostos en la llum i el gasMés enllà de les mesures de nova creació, el Govern en prorrogarà d’altres que ha anat ampliant durant els últims mesos com la rebaixa fiscal de la factura de la llum per a llars i consumidors vulnerables fins al 30 de juny, amb un IVA del 5% i un Impost Especial de l’Electricitat del 0,5%, així com la suspensió de l’impost del 7% a la producció elèctrica. A més, també es manté l’IVA al 5% del gas natural, així com de les briquetes o «pèl·let» procedents de la biomassa i a la fusta per a llenya utilitzats com a combustible en sistemes de calefacció. També les mascaretes quirúrgiques d’un sol ús continuaran gravades al 4%, mentre les vacunes i els tests covid es mantindran al 0%.