Ocupació

Un any de reforma laboral a Espanya: la temporalitat cau 7 punts fins al 17,5%

El Govern destinarà 3.500 milions d’euros del Fons Social Europeu a impulsar l’ocupació juvenil

Un any de reforma laboral a Espanya: la temporalitat cau 7 punts fins al 17,5%
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La reforma laboral fa un any. Dotze mesos després del 28 de desembre del 2021, dia que la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va qualificar com un dels «més importants d’Espanya», la taxa de temporalitat ha caigut 7 punts fins al 17,5%, i s’acosta, així, al 15,2% de la mesura europea, al passar d’1 de cada 10 contractes indefinits a 1 de cada 2. En total, el nombre d’assalariats amb contracte indefinit ascendeix a 13,9 milions, la xifra més alta de la història d’aquest país. «Aquest era l’objectiu de la reforma laboral, per al qual estava pensada», ha defensat Díaz en una roda de premsa de balanç.

Si bé quan s’entra a analitzar aquestes dades de temporalitat, en el cas dels joves i de les dones les xifres encara són molt altes. No arriben al 39% de la mitjana europea en els joves, ni al 16% d’Europa en les dones, malgrat que es redueix en aquest últim cas des del 36,9% al 22,5%.

Díaz ha insistit en una reducció dels contractes temporals «sense precedents» de més de 8 milions de contractes i la conversió en indefinits de més de 4,5 milions. I ha explicat que se n’han reduït aquells de 7 dies en més de 2 milions, mentre que els d’entre 8 dies i 3 mesos han baixat en 579.000.

Una de les grans crítiques a la reforma laboral de PSOE i Unides Podem se centra en els contractes fixos discontinus que han augmentat molt i que tenen caràcter d’indefinits, cosa que explica, en part, l’augment substancial de la contractació indefinida durant els últims mesos, ja que abans es comptabilitzaven com a treballadors temporals. Un cas típic són els cambrers i els empleats d’hotels de zones turístiques. En aquest sentit, Díaz ha apuntat que el pes dels fixos discontinus al mercat de treball espanyol és «ínfim» i ha insistit que aquesta mena de treballadors «es comptabilitzen així a tot Europa». «Exercir el trumpisme en les estadístiques espanyoles és una molt mala pràctica democràtica», ha dit en relació amb les crítiques del Partit Popular.

Notícies relacionades

La vicepresidenta ha posat en relleu tres dades més que avalen, segons les seves paraules, l’èxit de la reforma laboral: la xifra d’assalariats més alta d’Espanya amb 17,4 milions, el nombre més alt de dones ocupades (9,5 milions) i la xifra més alta en 11 anys de joves menors de 30 anys treballant amb prop de 3 milions. En aquest sentit, ha defensat les seves polítiques de les dels anteriors governs del PP i PSOE (partit amb el qual forma el Govern de coalició). «Ens deien que les receptes que havíem de prendre per solucionar grans mals del mercat de treball eren un contracte únic, la motxilla austríaca, reduir la indemnització en l’acomiadament... En definitiva, precaritzar més les relacions laborals, però no va ser necessari continuar retallant drets, sinó girar full i abandonar les polítiques caduques del vell bipartidisme», ha defensat.

D’altra banda, la vicepresidenta ha anunciat una inversió de 3.500 milions d’euros, provinents del Fons Social Europeu, fins al 2027 per impulsar polítiques d’ocupació juvenil. «Hem reduït la taxa d’atur [juvenil] en 11 punts, però continua sent gravíssima i s’ha de millorar», ha afegit Díaz.