Convertits en indefinits

Treball ‘caça’ 26.000 falsos fixos discontinus des de l’aprovació de la reforma laboral

  • Els inspectors vigilen que el contracte estrella de la reforma laboral no es converteixi en un focus de frau

Treball ‘caça’ 26.000 falsos fixos discontinus des de l’aprovació de la reforma laboral

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El contracte fix discontinu és la fórmula estrella que promou la reforma laboral per reconduir l’elevadíssima temporalitat –la més alta de la UE– que arrossega l’economia espanyola des de fa dècades. El ‘boom’ d’aquesta figura no té precedents i és que des de principis d’any els empresaris han firmat un total d’1,3 milions de nous fixos discontinus, el 847% més que en el mateix període de l’any anterior.  

Les condicions d’aquest tipus de contracte confereixen més estabilitat i garanties als treballadors, tot i que no al nivell que un contracte indefinit ordinari. Pel costat de les companyies, és menys flexible que el temporal, però més que el fix a temps complet. És en aquesta línia intermèdia en què Inspecció de Treball està dirigint part dels seus esforços, a fi de garantir que l’ús s’ajusta a la llei i evitar que el fix discontinu es converteixi en un calaix de sastre de la precarietat que fins ara niava en els contractes temporals. 

La reforma laboral va començar a entrar en vigor al gener i des d’aleshores i fins a l’agost Inspecció de Treball ha detectat un total de 26.347 fixos discontinus en situació de frau de llei, segons dades facilitades pel Ministeri a preguntes d’EL PERIÓDICO. Contractes que posteriorment la ‘policia laboral’ ha convertit en relacions indefinides a temps complet. Les esmentades irregularitats detectades pels inspectors entelen part de la proliferació que ha experimentat aquesta fórmula contractual, ja que des dels sindicats no tenen constància d’un frau massiu, tot i que sí puntual. «Estem fent un seguiment de la contracció de fixos discontinus, ha pujat molt i creiem que hi ha casos que haurien de ser indefinits», afirma la secretària de política sindical d’UGT de Catalunya, Núria Gilgado.

Aquests 26.347 falsos fixos discontinus són un primer balanç dins d’un operatiu més ampli contra la temporalitat, que barreja tant actuacions contra empreses que abusen del fix discontinu com aquelles que fan el mateix amb qualsevol de les fórmules de contractes eventuals. En total, durant els vuit primers mesos de l’any la ‘policia laboral’ ha caçat un total de 198.705 treballadors que eren temporals i haurien d’estar com a indefinits. Un 24% més que els detectats en el mateix període de l’any anterior.

La ‘crida’ a files, el gran problema

«En el dia a dia veiem una transició massiva de contractes temporals, que ja haguessin hagut de ser fixos discontinus, a fixos discontinus», explica la portaveu del sindicat Unió Progressista d’Inspectors de Treball (UPIT), Mercedes Martínez. Aquesta inspectora considera que encara és aviat per realitzar un balanç exhaustiu de com estan utilitzant les empreses aquesta figura, ja que els possibles incompliments (o no) no podran mesurar-se amb més precisió fins a finals d’any, quan es vegi com les direccions gestionen les crides a files i els cessaments definitius quan baixi la demanda. 

Notícies relacionades

Des del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona també coincideixen en aquest diagnòstic de cara als pròxims mesos. Fer un nou contracte és fàcil, el problema és la càrrega administrativa de mantenir-lo i que abans el contracte temporal no exigia. Has d’acreditar que has trucat al treballador i, si aquest et diu que no li interessa tornar a treballar, justificar-ho administrativament. Se’ns ha disparat la despesa en burofaxos», explica el delegat de Lleida del Col·legi, Nacho Vendrell. «Hi ha empresaris que ja ens estan demanant que introduïm dins del càlcul de costos laborals la indemnització, perquè no volen carregar amb la gestió d’un fix discontinu i quan acabi la temporada prefereixen optar per l’acomiadament», afegeix.

Tot i que la dimensió de la reforma encara s’ha de desplegar, algunes de les ‘trampes’ que les empreses utilitzen per evitar recórrer a l’indefinit a temps complet ja van resplendint. Una de les més habituals és tenir com a fix discontinu durant 11 mesos seguits una persona i donar-la de baixa el mes que hagués hagut de fer vacances, i s’estalvien així les cotitzacions. També utilitzar la mateixa fórmula de dilluns a divendres i efectuar la baixa el cap de setmana, per tornar a cridar a files el treballador el dilluns següent i estalviar-se dos dies de quotes.