Pla anticrisi

Sánchez i Díaz pacten congelar durant sis mesos el preu dels lloguers en els nous contractes

A més de rebaixar l’IVA de determinats productes del cistell de consum, també hi destaca el límit del 2% per a l’actualització de les rendes de lloguer i la pujada del 15% de les pensions no contributives

3
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s’han reunit a primera hora d’avui dimarts i han arribat a un acord per tancar els detalls d’aquest tercer pla anticrisi que donarà llum verda el Consell de Ministres, segons han confirmat a Europa Press fonts de la negociació.

Segons detalla aquest dimarts El País, la congelació del preu dels lloguers també en els nous contractes era una de les demandes fonamentals d’ Unides Podem i on més s’han encallat les negociacions les últimes hores. En principi, les dues parts han pactat congelar el preu dels lloguers durant sis mesos en els nous contractes. 

Després del que serà l’última reunió del Consell de Ministres del 2022 està previst que el president del Govern, Pedro Sánchez, comparegui davant dels mitjans de comunicació per explicar el paquet de mesures anticrisi i per fer balanç d’un any marcat per la guerra iniciada per Vladímir Putin a Ucraïna i per l’escala, a nivells històrics, dels preus després de l’esclat del conflicte.

Una de les iniciatives noves que més força agafa per incloure en el decret llei que aprovarà el Consell de Ministres dimarts vinent és la rebaixa de l’IVA en determinats productes del cistell de consum amb l’objectiu d’esmorteir l’impacte de l’alça de la inflació.

A més de la rebaixa de l’IVA, la líder de Podem, Ione Belarra, va avançar fa uns dies que el seu espai negocia amb el PSOE, dins de la pròrroga del decret de mesures anticrisi, un xec ajuda d’uns 300 euros per alleujar el cost del cistell de consum que beneficiarà al voltant de vuit milions de persones.

Pròrroga de mesures

L’única excepció que s’inclou en els comptes públics de l’any vinent és la gratuïtat dels bitllets de Rodalies i Mitjana Distància per a viatgers freqüents, que suposaran uns 660 milions d’euros al llarg de l’exercici.

Entre les mesures que ja s’ha confirmat que es prorrogaran hi destaca el límit del 2% per a l’actualització de les rendes de lloguer i la pujada del 15% de les pensions no contributives després de l’acord del Govern amb EH Bildu per aconseguir el seu suport per als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2023.

En matèria fiscal, el Govern va impulsar una bateria de mesures destinades a contenir la pujada de preus en la factura de llum. Destaca la baixada de l’IVA del rebut de la llum del 10% al 5%, que s’aplica als consumidors, empreses i particulars amb una potència contractada de fins a 10 quilowatts, l’aplicació del tipus impositiu del 0,5% de l’impost especial sobre l’electricitat i la pròrroga de la suspensió temporal de l’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica.

La incògnita del combustible

Notícies relacionades

Una de les mesures més qüestionades és la pròrroga de la bonificació de 20 cèntims per litre de combustible. Tot i que el Govern no ha deixat totalment clar què passarà amb aquest descompte, la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha reconegut que es tracta d’una mesura controvertida pel seu impacte fiscal i perquè beneficia qui té cotxe, no les classes més vulnerables.

Per això, la responsable econòmica del Govern ha obert la porta a «centrar-lo en els sectors que es poden veure més afectats», entre els quals ha esmentat el transport, l’agricultura, la ramaderia i la pesca. «El que estem veient és si es pot eliminar aquesta bonificació per a tothom i mantenir-la només en els sectors per als quals sigui necessària», ha afirmat recentment.