La vigília de la Nit de Nadal

Per què el preu de la llum serà aquest divendres el més baix de tot l’any

La generació renovable es dispara i desplaça el gas, que amb prou feines participa en la producció elèctrica d’aquest divendres

Per què el preu de la llum serà aquest divendres el més baix de tot l’any
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El temps dona un respir al preu de la llum en els últims compassos del pitjor any per a aquest subministrament. El preu de l’electricitat cau aquest divendres, un dia abans del sopar de la Nit de Nadal, fins a una mitjana de 21,12 euros per megawatt-hora (MWh), segons ha publicat l’Operador del Mercat Ibèric d’Electricitat (OMIE). No s’arribava un nivell tan baix des del 9 de maig de 2021 (10,53 euros per MWh), el mes en què es va iniciar l’escalada de preus que va donar inici a la crisi energètica.

La causa d’aquests preus tan baixos es troba en la tornada de la pluja, que ha aconseguit reactivar les últimes setmanes de l’any les centrals hidroelèctriques en un dels exercicis més secs des que hi ha registres, i el vent, que impulsa la generació eòlica i evita l’entrada de les centrals que cremen gas (cicles combinats). Així, aquest divendres, les renovables suposen el 70% de la generació. Amb la nuclear, aquesta xifra s’eleva al 90%.

També afecta el límit al preu del gas de 40 euros per MWh perquè malgrat que gairebé no hi ha programació de carbó ni de cicles combinats, sí que hi ha generació amb cogeneració annexa a la indústria que també reben una compensació. Segons les estimacions del Govern, si no existís el mecanisme de l’excepció ibèrica, el preu per a aquest divendres seria de 102,07 euros per MWh, en línia amb altres països europeus que pagaran molt més que els gairebé 22 euros per MWh d’Espanya. És el cas d’Alemanya, on la llum es paga a 185,9 euros; a Itàlia, 103,6 euros, i a França, 171,3 euros.

Durant la jornada prèvia al cap de setmana de Nadal, serà especialment barat posar en marxa els electrodomèstics a partir de la 1 de la matinada i fins a les 7 (quan ronda els 4 euros per MWh) i entre les 12 del migdia i les 5 de la tarda (a un preu d’uns 10 euros per MWh). Per contra, de 6 de la tarda a 10 de la nit, la llum no baixarà dels 60 euros per MWh.

A aquest preu majorista cal sumar-hi els impostos (reduïts pel Govern espanyol) de la factura –l’IVA del 5% i l’Impost Especial de l’Electricitat del 0,5%–, així com els peatges i càrrecs, també rebaixats des que es va iniciar la crisi. En qualsevol cas, aquestes quantitats només afecten 9 milions de consumidors, que són aquells que tenen un contracte regulat o tarifa de Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC). Aquests usuaris han pagat en aquests primers 22 dies del mes de desembre una mitjana de 174,21 euros per MWh, davant els 116 euros per MWh del mateix període del mes anterior.

Segons la consultora ASE, la primera setmana del mes, el fred i una baixa producció eòlica van elevar els preus, després d’un mes de novembre especialment barat respecte al que venia sent habitual aquest any. Però la segona setmana es va començar a registrar «una normalització de les temperatures i un augment de la producció eòlica» que van fer reduir els preus. Segons l’opinió d’ASE, la majoria dels dies que queden de desembre haurien de situar-se «clarament per sota dels 200 euros per MWh». Des de principis d’any, el preu mitjà se situa en 213,75 euros per MWh, però abans de la crisi la mitjana solia ser de 40 o 50 euros per MWh.

Rècord renovable

Notícies relacionades

Una vegada més, queda palesa la preponderància de les renovables per evitar l’entrada de la generació amb gas que és, amb diferència, la tecnologia més cara del mix energètic espanyol. En aquest sentit, l’operador del sistema elèctric, Red Eléctrica, preveu que l’any 2022 finalitzi amb un rècord de generació d’energia eòlica i fotovoltaica. Segons les seves estimacions, la força del vent superarà els 61.000 gigawatts-hora (GWh), cosa que suposaria entorn d’un 1% més que la xifra registrada el 2021, mentre que la fotovoltaica finalitzaria amb una producció un 33% més alta que la de l’exercici anterior (pròxima als 28.000 GWh).

Si aquesta previsió es compleix, les plaques fotovoltaiques se situaran per primera vegada com a quarta tecnologia del mix de generació (representant el 10%). Aquesta és, de fet, la tecnologia que més ha augmentat en potència instal·lada aquest any, amb 3,4 gigawatts, i ja ha aconseguit superar la hidràulica. A més, s’han instal·lat 1,2 GW eòlics, que han portat Espanya a sumar un total de 4,6 nous GW d’energies renovables.