Inflació

Montero suggereix que es prorrogarà al 2023 la bonificació del 30% a l’autobús i al metro

El PNB adverteix que no recolzarà el decret anticrisi del Govern si no incorpora aquesta mesura

Montero suggereix que es prorrogarà al 2023 la bonificació del 30% a l’autobús i al metro

Àngel García

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha suggerit aquest dimecres que el Govern es disposa a prorrogar al 2023 les ajudes a comunitats autònomes i ajuntaments per promoure un descompte mínim del 30% en transport públic de la seva competència.

A la sessió de control al Govern celebrada al Congrés dels Diputats, la diputada del PNB Idoia Sagastizábal ha demanat a la ministra d’Hisenda la pròrroga d’aquesta mesura d’ajuda al transport públic autonòmic i local que va entrar en vigor l’1 de setembre, fins al 31 de desembre. Montero ha evitat donar una resposta contundent sobre la possible incorporació d’aquesta subvenció estatal al reial decret anticrisi que el Govern ha d’aprovar abans que acabi l’any per decidir quines mesures es prorroguen o no a l’any vinent i en quines condicions. No obstant, la ministra ha suggerit que aquesta bonificació del 30% a favor d’autonomies i ajuntaments sí que podria ser objecte de pròrroga: «La majoria de nosaltres compartim el diagnòstic sobre les mesures que s’han impulsat respecte a la gratuïtat del transport públic», ha dit Montero.

«I, si tots som de l’opinió que és una política que cal continuar impulsant en el marc de totes les administracions, haurem de contribuir perquè aquestes mesures es puguin aprofundir i puguin seguir endavant», ha afegit la ministra. «Ho veurem quan portem a aquesta Cambra el reial decret llei de mesures», ha dit Montero, abans de fer «una crida al conjunt de les administracions» perquè, arribat el cas, ampliïn des del 30% que finança l’Estat fins al 50% el descompte final per als usuaris del transport públic, tal com han fet algunes comunitats autònomes i alguns ajuntaments.

La diputada del PNB ha animat el Govern a prorrogar aquesta subvenció del 30% i ha avançat que el Govern basc elevarà al 50% el descompte per als usuaris. A més, Sagastizábal ha advertit la ministra que, si no s’inclou la pròrroga d’aquesta mesura al reial decret de mesura anticrisi, el PNB «difícilment podrà recolzar» la convalidació de la norma quan se sotmeti a votació al Congrés dels Diputats. «Si abans aquesta mesura era eficaç, i les circumstàncies no han canviat, entenem necessària la seva pròrroga. No es pot fer caure la responsabilitat que continuï o no aquesta bonificació a les comunitats autònomes i que assumeixin la totalitat del seu cost quan fins ara l’assumia l’Estat», ha assegurat Sagastizabal. Segons la diputada, si el Govern central no prorroga la subvenció estatal del 30% «ens trobarem amb comunitats autònomes que no poden continuar aplicant l’ajuda perquè els seus comptes no els ho permetran».

Notícies relacionades

Les principals autoritats municipals, metropolitanes i autonòmiques de Catalunya també s’han mostrat disposades a complementar la bonificació al transport públic de les seves respectives competències fins al 50% si el Govern prorroga la seva part del 30%.

De moment, l’única decisió ja adoptada pel Govern espanyol es refereix a la pròrroga durant tot el 2023 de la gratuïtat dels abonaments per a Rodalies i trens de Mitjana Distància de Renfe. Aquesta mesura va ser incorporada en el projecte de llei de Pressupostos de l’Estat per al 2023, mentre es va emplaçar a l’aprovació d’un reial decret llei per decidir sobre la resta de les ajudes. La ministra de Transport, Raquel Sánchez, també ha anunciat la gratuïtat de 42 rutes d’autobús de llarga distància a partir del 2023.