Descomptes el 2023

La rebaixa tarifària de metro i bus, també encaminada a una pròrroga

  • Colau i Collboni demanen que l’ATM mantingui les bonificacions el 2023

  • El Govern, predisposat si l’Estat allarga la gratuïtat de Renfe

La rebaixa tarifària de metro i bus, també encaminada a una pròrroga

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts

La rebaixa de preus en els abonaments de transport públic a Barcelona s’encamina també a una pròrroga, després que el Govern espanyol hagi anunciat que ampliarà la gratuïtat de Renfe més enllà del 2022. Així, bus, metro, tramvia i altres transports metropolitans tindrien preus rebaixats entre un 30% i un 50% el 2023, any electoral, d’acord amb les declaracions polítiques dels partits i administracions que tenen a les seves mans la decisió. 

I és que la rebaixa de títols com la T-Usual o la T-Casual depèn de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), a diferència de Rodalies (Renfe) que depèn de l’Estat. Les administracions consorciades a l’ATM són la Generalitat de Catalunya (51%) i administracions locals (49%), principalment l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i també els consistoris de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). Tant l’alcaldessa Ada Colau (BComú) com el primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni (PSC) han reclamat aquest dimarts a la tarda al Govern que prolongui la rebaixa. I l’executiu català ja ha respost que ho veu amb bons ulls si la Moncloa compleix la seva part. 

Barcelona apressa

Ada Colau demanarà al Govern que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) mantingui durant el 2023 les bonificacions actuals en els títols de metro i bus. L’alcaldessa ho ha dit hores després que l’executiu de Pedro Sánchez hagi explicat que allargarà la gratuïtat de Rodalies a tot l’any vinent. Colau ho considera «una gran notícia» i recorda que els comuns ja havien demanat la mesura. «En un context de crisi econòmica i climàtica, abaratir el preu del transport públic ajuda les famílies i el planeta», ha manifestat en declaracions a l’agència ACN.  

Per la seva banda, el líder municipal del PSC Jaume Collboni ha avançat en un tuit que maniobraria per replicar la pròrroga a Barcelona. «Davant aquesta bona notícia, teniu el meu compromís que treballaré també per mantenir el descompte actual del 50% en el transport públic de la ciutat», ha dit. «L’Ajuntament de Barcelona haurà de fer l’esforç corresponent, ara toca que la Generalitat mogui fitxa», ha afegit. 

La gratuïtat de Rodalies és una mesura de xoc instaurada pel govern estatal per fer front a la crisi inflacionista per la pandèmia i la guerra de Rússia a Ucraïna. Després que el govern espanyol posés en marxa la bonificació, l’ATM va decidir aplicar també rebaixes parcials als seus títols de transport. 

La Generalitat hi accedeix

Notícies relacionades

El Govern està disposat a prorrogar les actuals bonificacions en els principals abonaments que gestiona si l’Executiu central manté la seva bonificació del 30% per a aquest tipus de transport, de manera que els títols en qüestió podrien adquirir-se, com succeeix ara, amb un 50% de descompte.

La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha avançat aquest dimarts que durant el 2023 es mantindrà la gratuïtat dels abonaments de Renfe de Crecanías, Rodalies i Mitja Distància, però no ha fet referència als modes de transport públic que gestionen les comunitats autònomes, que entre el setembre passat i finals d’any l’Estat bonifica amb un 30% del preu dels títols.