Crisi energètica

Rebaixes en el transport públic: ¿quines comunitats autònomes han reduït el preu un 50%?

Fins a set autonomies han posat l’espatlla per incrementar un 20% la subvenció estatal del 30% per promocionar i incentivar la mobilitat col·lectiva i sostenible i alleujar l’economia familiar

Rebaixes en el transport públic: ¿quines comunitats autònomes han reduït el preu un 50%?

Manu Mitru

5
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els descomptes en el transport públic alleujaran les butxaques dels viatgers, però aquests quatre mesos de rebaixes, de l’1 de setembre fins al 31 de desembre, també serviran per examinar el metro, el bus, el tramvia i el tren. Una prova d’estrès, ja superada amb els seus pros i els seus contres per altres països, com Alemanya, que permetrà destapar (més) carències, esprémer oportunitats, detectar trajectes tapats per l’ús del cotxe, reduir les emissions i estimular la mobilitat col·lectiva i sostenible. El Govern subvenciona un 30% del servei, però la reducció és del 100% en el cas de Rodalies i Regionals de Renfe. Les comunitats autònomes poden incrementar aquest 30% i elevar-lo fins on considerin oportú.

En el cas de Barcelona, la T-Usual i la T-Jove han passat a costar la meitat, i la T-Casual té una rebaixa del 30%. Mantenen el preu la T-Familiar, la T-Dia i la T-Grup. A Girona, Tarragona i Lleida també es costeja el 50% del bitllet als usuaris més habituals. L’efecte no s’ha fet esperar: en el cas de la capital catalana, durant les primeres hores de dijous, la venda de títols bonificats va triplicar la xifra habitual. Catalunya, però, no és l’única comunitat que ha anat una mica més enllà de les ajudes estatals.

Comunitat de Madrid

La capital també s’ha arremangat afegint un 20% extra al descompte del 30% en els títols mensuals i en la targeta multiviatge (en els títols de 10 viatges, la rebaixa és només del 30%). Resultat: segons el conseller de Transport de la Comunitat de Madrid, David Pérez, l’1 de setembre es va multiplicar per 10 la venda de títols d’abonament de transport respecte al mateix dia dels dos últims anys, una comparació una mica tramposa perquè el setembre del 2020 i el 2021 venien esquitxats per la covid, però, en qualsevol cas, un increment que ajuda a calibrar la mida de la mesura.

Galícia

La Xunta aplica des de dijous un descompte del 50% en els preus de l’autobús autonòmic interurbà i estén les rebaixes al transport de la ria de Vigo i al ferrocarril a l’àrea de Ferrol. La reducció dels preus s’aplica sobre les tarifes dels abonaments multiviatge i de les targetes de Mobilitat de Galícia. Ciutats com Vigo, la Corunya o Santiago, en canvi, no han anat més enllà del 30% de subvenció en la tarifa del bus urbà.

Euskadi

Al País Basc la bonificació extra –finançada pel Govern basc i la Diputació de Biscaia– també s’ha ampliat fins al 50% a les targetes sense contacte (els títols provincials Barik, Bat i Mugi) i la rebaixa es gestionarà de manera automàtica, sense necessitat de fer cap tràmit addicional, com passa amb el servei de Renfe. Els descomptes s’apliquen en totes les escales de tarifes existents.

Illes Balears

És una de les comunitats més beneficiades per les subvencions del Govern de Pedro Sánchez en matèria de transport públic. Els descomptes varien en funció de l’illa i el tipus de transport. Mallorca és l’única que té tren i metro. Els viatgers que disposin de la targeta intermodal viatjaran gratis durant aquests quatre mesos, mentre que els usuaris del bus pagaran la meitat del preu habitual en el primer viatge i aniran acumulant descomptes com més viatgin, fins a una rebaixa límit del 72% sobre la tarifa normal. A les altres tres illes (Menorca, Eivissa i Formentera), al no tenir tren, el descompte del bus ascendeix fins al 70% fins al 31 de desembre.

Illes Canàries

El transport públic gestionat pel Cabildo també es beneficia fins a finals d’any d’un descompte del 50% que assumeix íntegrament el Govern central. Segons el vicepresident canari, que alhora gestiona la cartera de Transports, el primer dia de descomptes en les ‘guaguas’ (autobusos) i tramvies, es va registrar un augment de les vendes del bo resident canari del 708%, al passar de 389 a 3.113 títols. En aquesta comunitat, en canvi, no hi ha rebaixa en el transport ferroviari. Bàsicament perquè no hi ha trens. Per això l’Estat ha fet un sobreesforç per arribar a la meitat de la rebaixa sobre el preu habitual.

Astúries

Astúries disposa des de dijous i de manera permanent d’una tarifa plana, a través de la nova plataforma Connecta, que permetrà fer viatges il·limitats amb tren i autobusos urbans i interurbans dins de la comunitat autònoma per 30 euros al mes. La mesura suposa un descompte del 86% respecte al preu actual de l’abonament de 8 zones del Consorci de Transport d’Astúries (CTA), que ja permet viatjar per tota la comunitat i el cost mensual del qual era de 216,10 euros.

Castella i Lleó

El Govern d’Emiliano García-Page ha decidit també anar un pas més enllà en la promoció del transport públic, de manera que els títols multiviatge de prop de 60 línies interurbanes d’autobús tindran un descompte del 50% respecte de la tarifa habitual. Quant a les grans ciutats, només Ciudad Real i Albacete reduiran el preu dels abonaments a la meitat gràcies a la contribució municipal. La resta de grans urbs mantindran el 30% ofert per l’Estat.

La Rioja

Notícies relacionades

El transport metropolità de La Rioja també tindrà descomptes de fins al 50% fins a finals d’any. Així doncs, el títol interurbà mensual que vali 44,50 euros ha passat a tenir un preu de 22,25 euros, mentre que el bitllet ordinari amb targeta moneder es redueix dels 1,65 euros als 56 cèntims. Aquest setembre, i d’aplicació durant tot el curs escolar, a La Rioja també ha començat a funcionar el Carnet de Transport per a Estudiants, gràcies als quals tots els alumnes podran sortir de Logronyo o viatjar fins a la capital de la comunitat per tan sols 50 cèntims per trajecte.

Altres ciutats espanyoles també aplicaran el descompte del 30% estatal. Són els casos dels abonaments multiviatge de la xarxa de transport públic de Saragossa, València, Alacant, Sevilla, Valladolid i Múrcia. Màlaga ha fet un esforç més i s’ha quedat a mig camí de les comunitats més generoses. La seva bonificació serà de fins al 40%. Tot, fins al 31 de desembre. El 2023, ja es veurà.