Debat pressupostari

Pere Aragonès exhibeix davant el PSC i Junts el suport de la patronal i els sindicats als Pressupostos

Els agents socials i el Govern firmen un acord «històric», segons totes les parts, per definir els eixos econòmics dels Pressupostos

Pere Aragonès exhibeix davant el PSC i Junts el suport de la patronal i els sindicats als Pressupostos

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC mira de posar pressió al PSC i Junts, les principals forces (en termes numèrics) de l’arc parlamentari i amb les quals negocia l’aprovació dels Pressupostos per al 2023. I aquest dilluns, el Govern ha donat rang d’oficialitat a l’acord («històric, segons el president Pere Aragonès, i també els dos bàndols del diàleg social) aconseguit amb els sindicats i la patronal per a la revalorització, d’un 8%, tal com va avançar EL PERIÓDICO, de l’indicador de renda de suficiència (IRSC), el valor base sobre el qual es calculen les prestacions socials. Aquesta exhibició del suport dels sindicats i la patronal –agents socials a qui són molt sensibles tant els socialistes com els postconvergents–, i en el context del Consell de Diàleg Social, arriba en el moment precís que les tàctiques d’uns i altres amenacen de dilatar l’aprovació dels comptes de la Generalitat.

«És un acord extraordinari, però insuficient», va assenyalar el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. Insuficient perquè «falta un acord entre les forces polítiques que espero que es produeixi», ha assegurat abans de recordar unes paraules pròpies de fa unes setmanes, quan ERC va parlar de l’opció de prorrogar els comptes. Llavors, i aquest dilluns, el líder de la patronal catalana va sancionar que aquesta pròrroga «seria una immoralitat».

«És un missatge molt potent a les forces parlamentàries perquè es posin d’acord. Volem Pressuposats», va dir el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco. El líder sindical va assegurar que el pacte «eixampla i enforteix el perímetre de la nostra democràcia, i és un acord que mira la conjuntura actual, però també mira més enllà», va sentenciar.

El seu homòleg de la UGT, Camil Ros, va destacar, també la importància que té que els sindicats hagin passat de rebre una comunicació, amb els Pressupostos ja elaborats, a «negociar una part d’aquests comptes». Amb tot, Ros va advertir que és un inici, un bon inici, però s’ha de continuar negociant» perquè, entre altres factors, es dedueixi el diferencial entre l’IRSC i el sou mínim interprofessional». «La crisi de Govern ha tingut un efecte positiu, que és que ens hagi permès participar en l’elaboració del pacte», va sentenciar. Pacheco i Ros van coincidir, gairebé literalment, a demanar a les forces polítiques que abandonin «el tacticisme i la calculadora electoralista».

Palanques de pressió

I és que les palanques que activa Aragonès per exercir aquesta pressió al PSC i Junts són múltiples. D’una banda, mira de destruir la imatge que aquest Govern viu en una torre d’ivori i que no té capacitat ni de dialogar ni d’entesa al tenir tan sols el suport de 33 diputats del Parlament. El sil·logisme que els republicans volen transmetre és clar: si Aragonès ha sigut capaç de posar-se d’acord amb sindicats i patronal, i que aquests, al seu torn, pactin entre ells, mà esquerra i cintura al Govern no li falta. I si no hi ha pacte amb forces polítiques, seguiria el missatge implícit enviat des de la Generalitat, no és per la rigidesa del president. Enrere queda la fase en què els republicans volien distanciar temporalment la negociació a Madrid (sobre els Pressupostos Generals de l’Estat i sobre la reforma del Codi Penal).

Notícies relacionades

La segona és més òbvia encara. «La proposta de Pressupostos és», des de la firma dels agents socials, «una proposta molt més transversal. Esperem que es tradueixi en suport polític per tirar-lo endavant». En la seva intervenció, Aragonès ha destacat, per damunt de tot, aquest acord per actualitzar (per primer cop des del 2010) l’IRSC. «Era una demanda llargament exigida per sindicats, patronal i la Taula del Tercer Sector». Més Catalunya real.

Resposta de Junts

El portaveu de Junts, Josep Rius, no ha amagat que es tracta d’un bon acord, però ha insistit que per moltes fotografies que tingui Aragonès, el que li falta són diputats. Ha augurat una «negociació llarga» i en què una de les pedres de toc serà el projecte d’oci i turisme de Hard Rock a Tarragona, que ha qualificat d’«essencial» perquè «millora l’economia» i és «compatible amb la sostenibilitat». La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha assenyalat que el projecte s’ha d’abordar amb «solvència, serietat i exigència», ja que ha recordat que un dels últims informes sobre aquest projecte ha sigut «desfavorable». Per això, ha advertit que si aquest projecte vol tirar endavant, s’han de complir «normes i totes les condicions i criteris».