Bonificació

¿Què passa amb el descompte de la gasolina? Aquest país ja ha pres una decisió

Espanya encara no ha decidit si mantindrà l’ajuda

¿Què passa amb el descompte de la gasolina? Aquest país ja ha pres una decisió

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El famós descompte de 20 cèntims en la gasolina sembla que té les setmanes comptades, almenys tal com el coneixem. El Govern espanyol ha mostrat la seva intenció de mantenir-lo el 2023 però només per a alguns col·lectius, tot i que encara no s’ha adoptat oficialment cap mesura. Altres països ja han pres decisions. Uns retirant la subvenció, d’altres reduint-la.

L’ajuda consisteix en una subvenció de 20 cèntims d’euro per litre de carburant, dels quals 15 cèntims corresponen al Govern i els 5 restants van a càrrec de les estacions de servei. Tot i que hi ha algunes petroleres que han estat realitzant més descomptes, com Repsol i Cepsa.

A Espanya res és oficial encara (la mesura no apareix en els Pressupostos per al 2023), tot i que diferents membres de l’Executiu de Pedro Sánchez han donat alguna pista del que pot passar: la ministra d’Economia i vicepresidenta, Nadia Calviño, ha insinuat que és millor «centrar-se en algun col·lectiu que pugui veure’s més afectat».

Notícies relacionades

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, també ha apostat per concentrar la subvenció en els sectors i famílies que més ho necessiten i que deixi de ser generalitzada.

Adeu a la subvenció

Mentre Espanya encara dubta, altres països ja han pres decisions. El més dràstic ha sigut Alemanya, que ja ha eliminat aquesta subvenció. França ha decidit anar baixant la quantia de la rebaixa que ha estat aplicant en els preus dels combustibles de manera progressiva. La intenció és que desaparegui a final d’any i sigui substituït per una ajuda a les rendes més baixes.