Estibadors

Els estibadors del Port de Barcelona convoquen 11 dies de vaga a partir de dimarts

  • Els estibadors del moll de la capital catalana pararan durant 11 dies per exigir pujades salarials d’acord amb l’IPC

Els estibadors del Port de Barcelona convoquen 11 dies de vaga a partir de dimarts

Óscar Ferrer

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els estibadors del Port de Barcelona aniran a la vaga a partir d’aquest dimarts vinent 13 de desembre i fins al 23 de desembre, un dia abans de la Nit de Nadal. Així ho han acordat els treballadors en assemblea, organitzats per les coordinadores sindicals USTP i OTEP, que deixen la porta oberta a prorrogar el conflicte si les empreses no s’asseuen a negociar i accepten apujar els salaris d’acord amb el que està pujant l’IPC. Si les parts no arriben abans de dimarts a un acord, el Port de Barcelona acabarà l’any de la mateixa manera que el va començar: amb una vaga en curs. En aquella ocasió no van ser els estibadors, sinó els amarradors del moll, que van començar l’exercici també amb una aturada indefinida i llastant la logística de la capital catalana.

Els conflictes salarials que aquesta setmana han afectat Mercabarna, on els empleats de fruites i verdures han reclamat un augment de sou, arriben també al Port de Barcelona. Els estibadors reclamen que les seves nòmines pugin d’igual manera que estan pujant els preus més un 1% addicional. I les empreses no estan disposades a assumir aquests números. Segons la versió dels treballadors, l’última oferta que tenen de la patronal és d’un increment del 3% en taules salarials –davant un IPC que actualment està en el 6,8%– i un 2% dels salaris en una paga única el mes de gener.

Notícies relacionades

Els coordinadors sindicals consideren que les pretensions empresarials no casen amb les reivindicacions dels treballadors i donen les negociacions per «esgotades», segons recull un comunicat d’aquest dimecres. És per això que, ja amb el preavís de vaga registrat davant l’autoritat laboral competent, els sindicats han convocat els treballadors a una última assemblea el 12 de desembre per informar de la situació i prendre les decisions oportunes en relació amb els 11 dies d’aturada convocats.

La capital catalana viurà a partir de la setmana que ve una vaga al port i una altra de neteja als edificis i locals. Allà CCOO i UGT han convocat a partir del dijous 15 de desembre una aturada que afecta uns 60.000 treballadors de tot Catalunya. El motiu és el mateix: el conveni de neteja està per renovar i les centrals exigeixen més increments salarials dels que, de moment, està disposada a acceptar la patronal. El mateix dia que està previst que comenci la vaga d’estibadors, el personal de neteja està citat a una mediació al Departament de Treball per mirar de desencallar la situació i evitar les aturades.