Crisi energètica

Preu de la tarifa regulada de la llum aquest dimecres, 7 de desembre

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Preu de la tarifa regulada de la llum aquest dimecres, 7 de desembre
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà aquest dimecres un 9,28% respecte a ahir dimarts, fins als 260,54 euros per megawatt hora (MW h).

 A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situa aquest dimecres en 142,3 euros/MW h. Així, el preu màxim es registrarà entre les 9.00 i les 10.00 hores, amb 156,85 euros/MW h, mentre que el mínim per a la jornada, de 134,7 euros/MW h, s’ha donat entre les 4.00 i les 5.00 hores, segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollides per Europa Press.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dimecres serà de 118,24 euros/MW h.

Un 13,9% menys que sense aplicar-se la mesura

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per limitar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de l’electricitat a Espanya seria de mitjana uns 302,63 euros/MW h, cosa que suposa uns 42 euros/MW h més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 13,91% menys de mitjana.

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de dotze mesos, i així cobreix el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials –fins al 15 de desembre–, i, posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MW h fins a la finalització de la mesura.