Poder adquisitiu
Les pensions es podran apujar el 8,4% el 2023, segons la inflació mitjana fins al novembre
A espera de la dada definitiva de l’IPC que es coneixerà el 14 de desembre, el Govern es manté en la hipòtesi inicial d’una pujada del 8,5% de les prestacions
L’INE avança una pujada anual de l’IPC del 6,8% el novembre que deixa en el 8,458% la mitjana dels 12 últims mesos
La inflació ha tornat a baixar el novembre, per quart mes consecutiu, fins a situar-se en el 6,8%, cinc dècimes per sota de la taxa del 7,3% anotada a l’octubre, segons la dada de l’índex de preus de consum (IPC) avançat aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Si el 14 de desembre l’INE confirma la dada avançada aquest dimarts, la inflació mitjana dels últims 12 mesos, fins al novembre, quedarà situada en el 8,458% i d’això es desprèn que les pensions de la Seguretat Social es podran apujar el 8,4% a partir del gener del 2023, tot i que la dada encara no és definitiva. Si es confirma la pujada del 8,4%, seria una dècima inferior a la previsió del 8,5% que el Govern havia incorporat en el projecte de Pressupostos del 2023, que en aquests moments es tramiten al Senat. No obstant, la dada encara no és definitiva i el joc de les centèsimes pot acabar inclinant el resultat final cap al 8,5% inicial.
La diferència entre 8,4% i 8,5% pot resultar escassa per a una pensió mitjana de jubilació de 1.138,75 euros (1,14 euros menys al mes), però per al pressupost de la Seguretat Social pot representar menys despesa, d’uns 137 milions d’euros en el pressupost, segons estimacions de l’Executiu. La xifra final es coneixerà el 14 de desembre quan l’INE publiqui l’estadística definitiva de l’IPC del novembre.
Després de conèixer la dada provisional de la inflació del novembre, fonts del Govern han aclarit que, almenys de moment, es mantenen en la hipòtesi inicial d’una pujada de les pensions del 8,5% el 2023, amb un impacte pressupostari d’uns 13.700 milions d’euros. Si finalment s’imposa la dada del 8,4%, l’impacte pressupostari es reduiria, per tant, en uns 137 milions. Els càlculs estan en línia amb els de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que estima en uns 150 milions l’impacte pressupostari de cada dècima de pujada de les pensions.
Després de la reforma de les pensions que va entrar en vigor el gener del 2022, la dada d’inflació del novembre és rellevant per determinar la pujada de les pensions de l’any que ve. A partir d’ara la quantia de les pensions es revaloritzarà cada any d’acord amb la inflació mitjana «dels 12 mesos previs al desembre de l’any anterior»; en aquest cas, en funció de la inflació mitjana des del desembre del 2021 fins al novembre del 2022, tots dos mesos inclosos. El desembre del 2021 la inflació ja havia escalat al 6,5%. Després de la invasió russa d’Ucraïna al febrer, l’encariment de l’energia i dels aliments va portar la inflació a un pic del 10,8% el juliol, que s’ha anat moderant els quatre mesos següents. La mitjana d’aquests últims dotze mesos se situa en el 8,4%, a l’espera que l’INE confirmi el 14 de desembre la taxa del 6,8% per al mes de novembre avançada aquest dimarts.
Amb el nou sistema de revalorització de les pensions en funció de la inflació de l’any anterior, desapareix la ‘pagueta’ del gener que s’abonava fins ara, quan la pujada de les prestacions es fixava en funció de la inflació prevista i se’n produïen desviacions a l’alça.
A banda de les implicacions de la inflació del novembre per a la pujada de les pensions, la dada anticipada aquest dimarts per l’INE representa un nou pas en el camí de correcció de la pujada de preus que el Govern espera que es vegi reforçada el 2023. La taxa anual del 6,8% se situa quatre punts per sota del pic del 10,8% del mes de juliol, cosa que situa Espanya com un dels països amb una disminució més ràpida i intensa de la Unió Europea.
Segons les dades avançades per l’INE, l’índex de preus de consum (IPC) del novembre va retrocedir una dècima (-0,1%) respecte al mes d’octubre, la qual cosa deixa en el 6,8% la variació anual de la inflació. L’INE explica que aquesta evolució és deguda, principalment, a la baixada dels preus dels carburants, que es van apujar el novembre del 2021 i de l’electricitat, amb un descens més gran que el de l’any passat. També hi influeix, tot i que en menor mesura, l’augment dels preus de la nova temporada del vestit i calçat, més moderat que el 2021. Des del punt de vista del Govern, la reducció de la inflació posa de manifest l’impacte positiu de les mesures posades en marxa per esmorteir l’alça dels preus.
Notícies relacionadesPer la seva banda, l’anomenada inflació subjacent (que no té en compte els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats) es va mantenir al novembre en el 6,3%.
L’INE també ha publicat aquest dimarts l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA). El mes de novembre la taxa de variació anual estimada de l’IPCA se situa en el 6,6%, set dècimes inferior a la registrada el mes anterior. Per la seva banda, la variació mensual estimada de l’IPCA és del -0,5%.
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Crisi al Pròxim Orient "Ho van destruir i ho van cremar tot"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Urbanisme Polèmica a L'Hospitalet per la revisió de la superfície cadastral de mig miler de finques de la ciutat
- Teatre Tarragona reinterpreta el clàssic dels Pastorets de Folch i Torres: tindrà una Satanàs dona