compareixença a l’Eurocambra

Lagarde confirma que hi haurà noves pujades de tipus d’interès

  • «El BCE apujarà els tipus tant com faci falta per arribar a l’estabilitat de preus», avisa la presidenta del Banc Central Europeu

  • Recomana als països de l’eurozona polítiques pressupostàries prudents per no augmentar la pressió inflacionista

Lagarde confirma que hi haurà noves pujades de tipus d’interès
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els tipus d’interès són i continuaran sent la principal eina del Banc Central Europeu per lluitar contra la inflació i el BCE continuarà apujant-los tant com faci falta per arribar a l’estabilitat de preus. Així ho ha assenyalat la seva presidenta, Christine Lagarde, durant el seu diàleg monetari regular amb la comissió d’assumptes econòmics del Parlament Europeu, en el qual ha admès que les pujades de preus no han tocat sostre. «No hem acabat amb la inflació. Encara ens queda feina per davant i apujarem els tipus d’interès tot el que sigui necessari per tornar la inflació a nivells raonables» al 2% a mitjà termini, ha explicat, i ha reiterat que les decisions del consell de govern dependran de les dades i es prendran reunió a reunió.

«Uns tipus d’interès més alts redueixen les pressions de la demanda a l’encarir els préstecs i a l’influir en la despesa, l’estalvi, els préstecs i les inversions dels ciutadans i les empreses. Això, al seu torn, exercirà una pressió a la baixa sobre els preus, tot i que els ajustos trigaran algun temps a fer-se sentir en l’economia», ha reconegut Lagarde, que considera que els tipus alts també tenen un efecte immediat en les expectatives dels ciutadans i les empreses sobre la inflació futura, amb la qual cosa s’evita el risc d’efectes secundaris

Mentrestant, la presidenta del BCE no s’atreveix a vaticinar que la inflació hagi tocat sostre. «Crec que hi ha massa incertesa. És difícil dir que hagi arribat al seu pic. Òbviament, a llarg termini sí que descendirà, per la nostra política monetària, i perquè els colls d’ampolla que han exercit pressió sobre la demanda aniran desapareixent», però «no veiem que sigui possible dir que hem arribat al sostre d’inflació», ha afegit, i ha posat èmfasi en el fet que els seus economistes asseguren que persisteixen els riscos a l’alça. 

D’aquí ve la seva conclusió: «Esperem continuar apujant els tipus fins als nivells necessaris per garantir que la inflació torni al nostre objectiu del 2% a mitjà termini a temps». Una pujada que, atesa «la gran incertesa» i «les pertorbacions complexes» que afecten l’economia, s’anirà determinant «depenent de les dades» i «reunió a reunió». «El grau d’avanç i la rapidesa amb què ho fem dependran de les nostres perspectives actualitzades, de la persistència de les pertorbacions, de la reacció dels salaris i de les expectatives d’inflació, i de l’avaluació de la nostra transmissió de la política monetària», ha precisat sobre una evolució inflacionista «molt brusca, molt radical i molt persistent».

Pujades consecutives

Des del mes de juliol, el BCE ha respost amb tres pujades acumulades de tipus de 200 punts bàsics, «al ritme més ràpid de la nostra història» segons Lagarde, i un recalibratge de les operacions de finançament a llarg termini (TLTRO) per reforçar la transmissió de les pujades a les condicions dels préstecs bancaris i contribuir a la normalització del balanç de l’eurosistema. A més, en la pròxima reunió del consell de govern, al desembre, establiran els principis fonamentals per reduir les tinences de bons en la cartera del programa de compra d’actius. «És convenient que el balanç es normalitzi al llarg del temps de forma mesurada i predictible», ha explicat Lagarde.

Notícies relacionades

Quant a l’evolució dels salaris, Lagarde ha destacat que la solidesa del mercat laboral –amb una taxa històricament baixa del 6,6%– probablement afavoreixi la pujada dels salaris, ja que les dades que s’estan coneixent suggereixen que estan remuntant. No obstant, una inflació elevada i persistent podria donar lloc a unes expectatives inflacionistes poc realistes que pesarian després en les negociacions salarials i en la fixació de preus», ha advertit la presidenta del BCE. «Les espirals salarials i de preus resultants no només serien contraproduents per sostenir els ingressos reals de tota l’economia, sinó que també obstaculitzarien la capacitat productiva de l’economia en el seu conjunt», ha afegit.

Lagarde també ha fet una crida als governs a adoptar polítiques pressupostàries prudents que no augmentin les pressions inflacionistes. Tal com han recomanat tant la Comissió Europea com l’Eurogrup, les mesures de suport fiscal han de ser «específiques, adaptades, temporals i selectives», perquè la magnitud de l’impuls fiscal sigui limitat i beneficiï els qui més ho necessiten, no debiliti els incentius per reduir la demanda d’energia i no es mantingui més temps de l’estrictament necessari. «Alhora, és necessari que els governs portin a terme polítiques pressupostàries que portin a una reducció gradual de les elevades ràtios d’endeutament públic», ha reivindicat.