Rebut mensual

Així serà la nova factura de la llum: més informació i consells de consum

El Govern llança a consulta pública els canvis que allargaran la factura de dues a tres pàgines

Imatge d’arxiu d’una dona consultant la factura de la llum

Imatge d’arxiu d’una dona consultant la factura de la llum / Danny Caminal (El Periódico)

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Tot i que es desconeix la data exacta, el 2023 hi haurà una nova factura de la llum. El nou disseny afecta tots els consumidors d’electricitat del mercat regulat –amb tarifa de Preu Voluntari per al Petit Consumidor (CNMC)– i l’objectiu del Govern és destacar els «efectes positius» de mesures com el mecanisme ibèric o les rebaixes fiscals, per remarcar que tenen un efecte reductor i no al contrari. A més de fomentar l’estalvi i l’eficiència a l’establir el consum mitjà per codi postal i recomanacions de consum per als clients. El Ministeri per a la Transició Ecològica acaba de treure a audiència pública fins a l’1 de desembre la proposta, que allargarà la factura de dues a tres pàgines.

Més informació

Els principals conceptes del rebut continuaran sent els mateixos, potència contractadaenergia consumida, impostos i lloguer del comptador. Però ara s’afegeixen tres novetats: informació sobre quant paga aquest usuari al mes per sufragar el bo social i el cost de l’energia, així com una breu exposició sobre les rebaixes fiscals en vigor (això és, la rebaixa de l’IVA del 21% al 5% i de l’Impost Especial per a l’Electricitat del 5,11% al 0,5%).

A més, s’inclourà un requadre sobre l’efecte del mecanisme ibèric que inclourà el preu de l’electricitat en el mercat majorista amb el mecanisme d’ajust (la quantitat que es paga per compensar les centrals de gas), el preu mitjà que hagués marcat el mercat si no existís aquest mecanisme i la diferència entre tots dos, és a dir, quant ha estalviat el límit al preu del gas el mes en qüestió.

Comparació de consum amb el veí

La nova factura inclourà el consum mitjà per codi postal i el consum mitjà de la llar per, d’aquesta manera, provocar la comparació i impulsar l’eficiència. Aquestes xifres es representaran a la factura a través d’un gràfic. El consum mitjà es referirà al mes natural a què corresponguin més dies del cicle de facturació. En cas que correspongui el mateix nombre de dies del cicle de facturació a dos mesos diferents, es farà la mitjana del consum dels dos mesos. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha de regular els fitxers perquè les companyies distribuïdores subministrin la informació a les comercialitzadores, establint els segments «tipus» de consum de referència perquè es comparin consums de característiques similars. Té un termini d’un mes per posar-ho en marxa.

Consells d’estalvi

L’última part de la factura es reserva per incloure consells d’estalvi amb què el Govern pretén fomentar l’eficiència a les llars. Aquestes recomanacions seran publicades per la Secretaria d’Estat d’Energia. Seran recomanacions sobre com i quan estalviar amb els electrodomèstics, com apagar els aparells quan no s’estigui a casa durant un període llarg (vacances) o aprofitar les hores de sol a l’estiu per eixugar la roba, però també consells com evitar la irradiació solar a les finestres a l’estiu o aprofitar-la a l’hivern.