Crisi energètica

El Govern agita la rebel·lió de països contra la «presa de pèl» del límit al gas de Brussel·les

«La Comissió Europea sentirà coses molt dures de la immensa majoria dels ministres», adverteix la vicepresidenta Ribera després de la seva proposta de posar al gas un preu límit superior al que va assolir en el pitjor moment de la crisi

El Govern agita la rebel·lió de països contra la «presa de pèl» del límit al gas de Brussel·les
2
Es llegeix en minuts
David Page

La proposta de la Comissió Europea de posar un límit al preu del gas de 275 per megawatt hora (MWh) en cas d’una forta pujada dels preus amenaça de provocar una rebel·lió entre els països de la Unió EuropeaEl preu límit proposat per Brussel·les és tan alt i la seva activació implica tantes condicions prèvies que fa difícil aplicar-lo i, de fet, si hagués estat vigent ni tan sols s’hauria arribat a aplicar aquest estiu quan els mercats del gas van marcar màxims històrics.

El Govern espanyol ha mostrat el seu rebuig frontal de la proposta de Brussel·les en els termes actuals i, després d’haver estat en contacte amb executius d’altres països de la UE, adverteix que s’acosta una plantada en tota regla per part dels estats membres per forçar la Comissió a presentar-hi una alternativa «realista».

«Ens sembla una presa de pèl. El més dramàtic és que hem demanat a la Comissió Europea una proposta i això no és seriós», ha sentenciat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Espanya ha avançat el seu «rebuig rotund» de la proposta i, després de mantenir contactes amb ministres d’Energia d’alguns dels països, Ribera ha advertit de la «indignació» i «preocupació» de molts dels estats de la UE.

«Tinc la impressió que la Comissió Europa sentirà coses molt dures de la immensa majoria dels ministres», ha augurat la vicepresidenta, que ha amenaçat que, en cas que no es presenti una alternativa viable, Espanya deixarà de recolzar altres propostes de Brussel·les en altres aspectes que «li poden resultar importants» a l’Executiu comunitari. «O es presenta una proposta realista o caldrà anar a accions de bloqueig», apunten fonts governamentals.

Els plans de la Comissió Europea eren que la seva proposta de límit al gas es debatés en el Consell de Ministres d’Energia extraordinari que se celebrarà aquest dijous. El Govern central anticipa que si Brussel·les no hi presenta una proposta alternativa «hi haurà problemes» i es provocarà un xoc que pot posar en perill el suport dels països a altres mesures encapçalades per la Comissió per controlar els efectes de la crisi energètica.

Notícies relacionades

La proposta de Brussel·les estableix activar de manera automàtica un límit d’emergència al preu del gas de 275 per MWh si els mercats de futurs es mantenen per sobre d’aquest límit durant dues setmanes o si la diferència entre el preu del gas i el del gas natural liquat (el que es transporti per barco) en els mercats internacionals sigui superior a 58 euros durant 10 dies. «No es tracta de fixar un preu artificial de mercat baix sinó un mecanisme d’urgència per prevenir episodis de preus excessius», ha justificat la comissària europea d’Energia, Kadri Simson.

«Ens sembla que per a aquesta referència [de preu] és millor no fer absolutament res», va advertir ja aquest dimarts Ribera, que considera que es tracta d’un «preu desorbitat». «Nosaltres ens hi oposarem amb contundència, amb rotunditat», va remarcar tot just conèixer els termes del pla de la Comissió. A més, el Govern espanyol ja havia mostrat el seu rebuig de la proposta d’establir un preu màxim de 180 euros per MWh per als contractes d’electricitat de nuclears, renovables i hidroelèctriques per ser també massa alt (el Govern ja va fixar un límit als contractes d’electricitat de 67 euros per MWh fa més d’un any).