SMI per al 2023

Calviño espera «reactivar» un possible pacte de rendes després dels comicis a la CEOE i advoca per apujar salaris

Un acord amb els agents socials llançaria un «senyal de confiança clara» als ciutadans, a les empreses i als inversors

Calviño espera «reactivar» un possible pacte de rendes després dels comicis a la CEOE i advoca per apujar salaris
4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, espera poder «reactivar» un possible pacte de rendes amb els agents socials després de les eleccions que se celebren aquest dimecres a la CEOE i de les quals sortirà elegit el president de la patronal per als quatre anys vinents entre els dos candidats que s’hi presenten:Antonio Garamendi, actual líder de la CEOE, i Virginia Guinda, vicepresidenta de la patronal catalana Foment del Treball.

Calviño, en declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press, ha remarcat que arribar a un pacte de rendes amb els agents socials seria «molt important» per a Espanya i llançaria un «senyal de confiança clara» als ciutadans, a les empreses i als inversors de cara als anys vinents.

«Veurem si després d’aquestes eleccions i amb el resultat que en surti podem reactivar aquest pacte de rendes, perquè jo crec que la voluntat de tots els agents socials hi és i a veure si s’alineen tots els incentius i podem acabar d’acordar aquest tema, que seria molt important per al nostre país,» ha assenyalat la vicepresidenta, que considera que la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) s’hauria d’emmarcar en l’esmentat pacte de rendes.

Calviño ha reconegut que s’han produït pèrdues de poder adquisitiu per la pujada de la inflació i per això ha defensat la necessitat d’elevar l'SMI i els salaris en general. «Hi ha hagut una moderació salarial important. S’ha d’apujar l'SMI i s’han d’apujar els sous», ha indicat.

Sobre quant hauria de pujar l'SMI per al 2023, la vicepresidenta ha apuntat que el Govern ha «d’encertar i trobar un bon equilibri» entre l’augment de la capacitat adquisitiva, sobretot dels salaris més baixos, evitar que «es comprimeixi l’escala salarial» d’una manera que no es correspongui amb la productivitat i els diferents llocs de treball i continuar amb un camí que permeti continuar abaixant la inflació.

Calviño ha recordat que el comitè d’experts per a l’SMI es reuneix aquests dies per veure quina forquilla de pujada seria la més adequada perquè l’economia espanyola pugui continuar creixent i creant ocupació.

La vicepresidenta ha assegurat que la inflació s’està moderant i que Espanya ha sigut un dels primers països a començar a aturar-la gràcies al fet que va prendre mesures molt ràpid. «Estem al voltant del 7%, creiem que es mantindrà més o menys aquí fins a final d’any i després continuarà baixant el 2023», ha apuntat Calviño, que ha assenyalat que Espanya té una inflació inferior a la mitjana europea i que la previsió és que això continuï així durant els anys vinents.

Sobre els fons europeus associats al Pla de Recuperació, la vicepresidenta ha destacat que la mateixa Comissió Europea ha reconegut que l’estímul que estan proporcionant a l’economia espanyola està sent «molt potent».

De fet, Calviño ha defensat que el dinamisme que està mostrant el creixement econòmic i la creació d’ocupació «no seria comprensible» sense el Pla de Recuperació, com tampoc les inversions que estan anunciant a Espanya grans empreses internacionals com Google i Maersk.

Els ingressos fiscals dels PGE són «molt prudents»

Sobre la revisió a l’alça del creixement econòmic per a Espanya que ha fet l’OCDE per al 2022, fins a situar-lo en el 4,7%, la vicepresidenta ha destacat que és un creixement «molt fort», que dona una «bona base» de cara al 2023, any per al qual l’organisme preveu un creixement de l’1,3%, dues dècimes menys que en l’anterior previsió.

Així, a la pregunta de si la rebaixa de les previsions per al 2023 que estan portant a terme organismes i institucions internacionals fan irreals els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’esmentat exercici, Calviño ha tornat a insistir que els comptes del 2023 s’han elaborat des de la prudència.

«La nostra previsió d’ingressos fiscals és molt prudent, tan prudent que ens diuen que és irreal que pugui ser tan baixa, però ens hem donat un marge d’actuació per si hem d’adoptar més mesures», ha explicat la vicepresidenta, que ha ressaltat que Brussel·les ha confirmat que tant els Pressupostos com el camí fiscal d’Espanya «estan alineats amb les seves recomanacions».

Esperarà al desembre per decidir sobre ajudes a carburants

Notícies relacionades

Quan li han preguntat si la bonificació de 20 cèntims d’euro al combustible es mantindrà més enllà del 31 de desembre per a tota la població, Calviño ha recordat que l’FMI, l’OCDE, la Comissió Europea i altres organismes estan recomanant a tots els països que, després d’una primera etapa de mesures d’aplicació general, toca centrar els recursos a recolzar els més vulnerables i els sectors més afectats atès l’elevat cost fiscal de mesures generalitzades.

La vicepresidenta ha explicat que, a l’hora de prendre una decisió sobre l’ajuda al combustible es tindrà en compte el preu del petroli en els mercats internacionals, que varia molt, per la qual cosa el Govern esperarà al desembre per saber si es prorroga aquesta mesura i en quines condicions.