Transport

Renfe prepara mesures contra qui utilitzi de manera indeguda els abonaments gratuïts de Mitjana Distància

Estudia sancionar-los amb la no-devolució de la fiança o l’anul·lació de l’abonament

Renfe prepara mesures contra qui utilitzi de manera indeguda els abonaments gratuïts de Mitjana Distància
2
Es llegeix en minuts
Roberto Bécares

Renfe està ultimant una disposició en el nou protocol que prepara sobre l’ús dels abonaments gratuïts dels trens de Mitjana Distància per sancionar els viatgers que n’estiguin fent un ús indegut. Segons fonts de Renfe, aquestes pràctiques irregulars són «minoritàries» entre els dos milions d’usuaris que s’han vist beneficiats per la mesura del Govern, però des de l’operador ferroviari volen posar-hi fre.

Tal com va revelar al seu dia El Periódico de España, els abonaments gratuïts no només atrauen més demanda, sinó que permeten reservar plaça i no presentar-se sense cap penalització. Així, hi ha qui reserva plaça en diversos trens per agafar el que més li convingui i bloqueja seients que acaben buits. 

Això afecta viatgers que agafen el tren cada dia i que es troben sense bitllets, a més de provocar situacions absurdes, com que un tren no admeti la reserva de més bitllets quan després en el trajecte porta diversos seients lliures.

Un portaveu de Renfe ha explicat que s’estan estudiant possibilitats a l’hora de prendre mesures, com la no-devolució de la fiança de 20 euros que l’usuari ha de pagar per beneficiar-se de la mesura o l’anul·lació de l’abonament «en els casos més greus». «Hi ha altres mesures que es detallaran després que es realitzin els preceptius informes jurídics».

Notícies relacionades

La mesura dels abonaments gratuïts va ser aprovada a l’agost pel Ministeri de Transports (Mitma) per «potenciar l’ús del transport públic». D’una banda, van aprovar la rebaixa del 30% –de fins al 50% si la comunitat autònoma hi posa de part seva– dels títols de transport urbans i interurbans. De l’altra, els abonaments gratuïts de Rodalies i Mitjana Distància (inclosos els corredors Madrid-Salamanca i Ourense – la Corunya), inspirats en el bitllet a nou euros per a tota la xarxa que va impulsar Alemanya a l’estiu, i els descomptes del 50% en alta velocitat de Mitjana Distància.

Per beneficiar el viatger freqüent, el Mitma va limitar la gratuïtat a trajectes entre dues estacions concretes amb un mínim de 16 viatges en els quatre mesos de vigència de l’abonament i amb un dipòsit de fiança (de 10 euros per a Rodalies i de 20 per a Mitjana Distància). La fiança es retorna automàticament a partir del 31 de desembre, quan s’acaba la promoció, sempre que l’usuari hagi realitzat aquests 16 viatges.