Anàlisi

Reynés guanya més pés en el món Caixa

Fainé sacseja l’estructura del grup Caixa, on presideix la Fundació i el seu braç inversor Criteria. Reynés puja, Simón baixa.

Reynés guanya més pés en el món Caixa
3
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

Ahir, dia en què Francisco Reynés inaugurava el seu càrrec com a patró de la Fundació La Caixa, nomenament amb què va ser premiat fa un mes, se li assignava ser el nou vicepresident executiu de Criteria, braç inversor de la Fundació i primer fons d’inversió privat de capital espanyol. Alhora, La Caixa destituïa del càrrec de conseller delegat Ángel Simón, que l’ocupava des del gener del 2014.

Tant Reynés com Simón han sigut històricament dos dels executius més pròxims a Fainé. Reynés torna a Criteria 15 anys després d’abandonar la direcció general del braç inversor de La Caixa –on va estar tres anys, 2007-2010 per treure’l a borsa– per incorporar-se com a conseller delegat de la gestora d’infraestructures Abertis, llavors a l’òrbita Caixa. Va estar-hi abans d’incorporar-se com a president executiu a Naturgy el 2018. Simón havia anat ascendint esglaons des de la gestora d’aigües, Aigües de Barcelona i el hòlding Agbar, avui propietat de la multinacional francesa Veolia, de la mà de Ricard Fornesa expresident de La Caixa i del mateix Fainé.

Els estatuts

Interpretar la nova aposta de Fainé per Reynés en clau successòria com a president de la Fundació La Caixa és tan erroni com haver pensat que Ángel Simón podia ser-ho quan va ser nomenat conseller delegat de Criteria. Ningú dins de Fundació La Caixa estima oportú realitzar cap tipus d’especulació. "La Caixa té una història de 120 anys i compta amb una tradició que resoldrà aquesta situació quan toqui", expliquen dins del grup.

L’article 17.3 dels estatuts de la Fundació clarifiquen: el patronat pot designar entre els seus membres un o diversos vicepresidents. En cas de vacant, absència o malaltia del president, les seves funcions les assumeix el vicepresident únic o primer, si no està, pel segon o successiu, si n’hi hagués, i en defecte de tots, el membre del patronat de més edat".

El 13 de febrer va ser nomenat vicepresident de la Fundació –càrrec que estava vacant després del cessament de Juan José López Burniol– l’editor Javier de Godó (Barcelona, 1941), que també ocupa la vicepresidència de Criteria. Després de Godó les dues persones de més edat són els patrons Artur Santos (Porto, 1941), president d’Honor de BPI, i Eugenio Gay (Barcelona, 1946), advocat i exvicepresident del Tribunal Constitucional. Entre els membres del patronat es troben el president de Telefónica, Marc Murtra, l’expresident d’aquesta empresa, José María Álvarez-Pallete, i l’expresident d’Inditex, Pablo Isla. El seu director general, nomenat el desembre del 2024, és Josep Maria Coronas.

El cessament de Simón s’emmarca més en haver perdut la confiança del president i pel seu estil de gestió. Dins del grup La Caixa no va agradar la manera amb què des de Criteria es va torejar amb el cessament de Pallete de Telefónica i la seva substitució per Murtra a instàncies del Govern, que té un 10% de l’operadora. Fonts de La Caixa consideren vital evitar interpretar que el grup està aliat políticament amb algun partit i la sensació que anava de la mà del PSOE per entrar en companyies estratègiques s’estava estenent. Als mesos de ser nomenat primer executiu de Criteria, Simón va portar a terme una transformació de la cartera del primer fons inversor privat espanyol, amb el desafiament de tenir 40.000 milions en actius bruts a final de dècada i ampliar la cartera.

Notícies relacionades

Va tancar el 2024 amb 30.400 milions amb participacions destacades en CaixaBank (31,22% que representaven ahir 15.617 milions), Naturgy (26,71% i 6.811 milions), Telefónica (9,99% i 2.515 milions), ACS (9,36% i 1.392 milions), Veolia (5% i 1.392 milions) i Puig (3,05% i 289 milions), a més d’haver comprat el 20% d’Europastry per 280 milions. Una porció rellevant dels dividends procedents d’aquestes inversions serveix per finançar l’obra social de la Fundació La Caixa, que aquest any ascendirà a 655 milions d’euros.

Reynés va recuperar la confiança de Fainé després d’haver estat a la corda fluixa com a president de Naturgy enmig de la batalla accionarial pel control del grup amb l’entrada del fons australià IFM. La reestructuració accionarial en l’energètica, encara en marxa, i un nou pla estratègic que enterra la prevista escissió del grup en dues companyies, han impulsat de nou l’acció de Naturgy que, amb CaixaBank (presidida per Tomás Muniesa) són les dues principals fonts de dividends de la Fundació. El nomenament de Reynés no afecta, de moment, ni José María Méndez, adjunt al conseller delegat de Criteria, exdirector general de CECA i conseller de CaixaBank, ni Enrique Goñi, adjunt al president de Criteria. Els moviments seguiran.