Suports públics

31 municipis catalans es beneficien d’ajudes a la transició energètica

El ministeri de Teresa Ribera amplia en 350 milions el programa destinat a localitats de menys de 5.000 habitants arreu d’Espanya

Un total de 300 expedients en tot el país reben suports dins d’aquest pla, la dotació del qual arribarà finalment fins als 675 milions 

Panoràmica d’un parc eòlic a Calaf (Anoia)

Panoràmica d’un parc eòlic a Calaf (Anoia) / MARC VILA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 31 municipis catalans de menys de 5.000 habitants de les províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Girona es beneficiaran de l’ampliació de 350 milions del programa DUS 5.000 per a projectes de transició energètica, així que arribarà a un total de 675 milions a tot Espanya. La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el repte Demogràfic, Teresa Ribera, ho anunciarà aquest dijous, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. L’ampliació duplica el pressupost desplegat fins ara i multiplica per nou la quantia inicial.

Els 31 municipis catalans d’un total de més de 300 expedients inclosos en el primer paquet sumaran ajudes per més de 5,2 milions d’euros. L’import més elevat correspon a Calaf (Anoia), amb un projecte integral per a la renovació i millora de l’enllumenat públic exterior del municipi. I la de més baix import és la d’Amer, a la comarca de la Selva, amb 25.794,772 euros, per a la instal·lació fotovoltaica per a autoconsum col·lectiu a l’equipament Can Boles i per a autoconsum individual a l’equipament de la llar de jubilats al municipi).

Campllong, al Gironès, compta amb dos projectes, amb 106.552,60 euros i 111.112,59, per a la renovació de la flota de vehicles de l’ajuntament i la reforma de la instal·lació de calefacció i aigua calenta sanitària al local social del municipi. I hi ha nou municipis més als quals la Diputació de Barcelona repartirà 100.590,35 euros per a actuacions de promoció de la mobilitat per als vianants. Es tracta de Castellbell i el Vilar, Martorelles, Olèrdola, Rupit i Pruit, Sant Bartomeu del Grau, Sant Climent de Llobregat, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló i Subirats.

Fonts del ministeri afirmen que el programa desenvolupat per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE) ha sigut un èxit. Va arrencar fa un any amb 75 milions d’euros i, al poc temps, vist l’enorme interès de les entitats locals, es va ampliar fins a 325 milions d’euros. A hores d’ara, s’han presentat més de 2.900 expedients, cosa que supera àmpliament el pressupost disponible.

Autoconsum, creat, eficiència, climatització i mobilitat sostenible

D’aquests 2.900 expedients, 1.014 entraven en el pressupost ampliat amb què es comptava fins ara. Entre els projectes presentats en destaquen més de 600 d’autoconsum, més de 400 d’enllumenat exterior, més de 300 d’eficiència energètica o climatització renovable i més de 200 de mobilitat sostenible.

La nova ampliació permetria donar resposta a gairebé 1.000 nous expedients presentats que eren en llista d’espera, fins a gairebé 2.000 expedients, que suposen més de 3.500 actuacions o projectes. Una vegada realitzada l’ampliació, els serveis tècnics poden procedir a analitzar aquests expedients, que, sempre que compleixin els criteris establerts en les bases, podran ser adjudicataris de l’ajuda sol·licitada.

Gràcies a aquesta ampliació, el programa arribaria a gairebé 1.800 municipis de repte demogràfic, que sumen una població de més de 2,3 milions d’habitants i en l’última dècada han perdut el 5% de la seva població.

Abastaria a més municipis de totes les comunitats autònomes: en destaquen els més de 450 a Castella i Lleó, prop de 200 a Castella-la Manxa i més de 100 a Extremadura, Andalusia, Catalunya i Aragó.

Notícies relacionades

Per la definició dels municipis de repte demogràfic, la convocatòria s’orienta a municipis de menys de 5.000 habitants, o municipis de fins a 20.000 habitants, quan totes les entitats singulars d’aquests municipis tenen menys de 5.000 habitants i es localitzen fora d’àrees urbanes.

Els resultats d’aquestes convocatòries revelen l’elevat interès dels petits municipis del nostre país per impulsar la transició energètica com a eina per crear activitat i ocupació, millorar el benestar i els comptes públics, i combatre el repte demogràfic.