EL SECTOR AGROALIMENTARI
Samca ven els seus pernils a la catalana Mafriges
La família Luengo es desprèn de Pirenaica del Jamón, una empresa referent del mercat de pernil amb seu a Barbastre. Té 24 treballadors i una facturació de 7,4 milions

El Grupo Samca s’ha desprès d’un dels seus principals actius del sector agroalimentari. El consorci de la família Luengo ha venut Pirenaica del Jamón, una firma emblemàtica del sector perniler aragonès, a la catalana Mafriges, un dels principals escorxadors i sala d’especejament de carn de porcí a la comunitat veïna, segons van confirmar a aquest diari des de les dues companyies després de l’anunci de l’operació avançat per la revista especialitzada Alimarket.
Fonts de la nova propietat van destacar la seva aposta per l’empresa d’Osca, que té 24 treballadors, amb l’objectiu que «continuï creixent amb noves inversions i millores». Pirenaica del Jamón podrà veure’s així afavorida pel múscul financer de Mafriges i per les sinergies generades i tenir un millor accés a la matèria primera (pernils), en un context de preus a l’alça. De moment, no obstant, no es preveu una gran increment de l’estructura ni recursos de la firma adquirida, que proporciona a més uns 30 llocs de treball indirectes.
Constituïda l’any 1989, Pirenaica del Jamón absorbeix aquell any l’activitat d’Embutidos Mayoral, dedicada a la curació de pernils i espatlles i els seus especejaments, així com la fabricació d’embotits, curats i frescos. Des de 1996, amb l’entrada al capital de Samca, l’empresa deixa el nucli urbà de Barbastre i se situa a la seva ubicació actual, el polígon industrial Valle del Cinca, on inicia un procés d’inversió i ampliació d’activitat.
Tendències del sector porcí
La compra de la pernilera suposa la diversificació d’activitat i verticalización de Mafriges cap a la fabricació i una nova via de retenció del valor afegit de la seva producció de carn. D’aquesta manera, l’empresa catalana segueix els passos d’altres grans grups i companyies de producció ramadera i carn de porcí que han accedit, de manera inorgànica o orgànica, al negoci de pernil curat blanc els últims anys, com Vall Companys, Costa Brava Mediterranean Foods (Cañigueral) i l’aragonesa Costa Food.
Amb més de 30 anys d’experiència en el sector, Pirinenca és una referència a la producció i comercialització de pernils i espatlles de capa blanca i duroc, així com altres elaborats carnis al comptar amb una capacitat productiva de 450.000 peces.
La companyia, que comercialitza els seus productes sota les marques ‘Mayoral’, ‘Monasterio del Pueyo’ i ‘PJ Nobleza’, exerceix activitat i negocis propis de pernil curat i, en menor mesura, de llom i embotits (secallona, llonganissa, llonganissa d’Aragó i xoriço). A més, efectua curació de pernil a maquila per a tercers, una àrea de serveis incorporada el 2014 per aprofitar i optimitzar les seves instal·lacions que, el 2020, va sumar com a client Casademont (grup Costa Food).
Així, l’empresa ha assolit un alt grau d’ocupació per a la seva planta, que va expedir, el 2021, un total de 394.010 pernils i espatlles, de les quals 215.593 unitats curades per a tercers i 178.417 peces pròpies (representatives de 1.400 tones finals) de pernil, com es recull a l’informe sobre el mercat de pernil blanc i duroc publicat per Alimarket el mes d’abril passat.
Pirenaica del Jamón té entorn del 25% de la seva facturació al canal de retail nacional, en què proveeix Makro, a nivell nacional, i Carrefour, client només a l’Aragó. Els seus ingressos totals es van incrementar un 40% l’any passat, al passar de 5,29 milions d’euros el 2020 a 7,43 milions (700.000 euros per exportacions). L’any passat va invertir 466.400 euros en els sistemes de depuració d’aigües i de protecció contra incendis, adaptacions a la reglamentació industrial i adquisició de maquinària per a classificació de curat. Ja per a aquest any, la pernilera va pressupostar una inversió de 500.000 € per a millores del procés productiu i de control d’estocs.
Pirenaica del Jamón estava fins ara enquadrada en la divisió agroalimentària de Grupo Samca, denominada Originia Foods, però quedava una mica marginada dins d’una branca de negoci basada, sobretot, en productes d’origen vegetal (verdures, purés, fruites i olis) i lactis.
Un dels grans del sector porcí
Notícies relacionadesPer la seva banda, Mafriges, se situa entre les vint primeres productores de carn de porcí a Espanya, segons dades d’Alimarket, amb un volum comercialitzat de 75.000 tones anuals. El 2021 va aconseguir unes vendes de 143 milions d’euros, amb exportacions de 92 milions, i la seva previsió per a aquest any és arribar als 150 milions (90 per venda exterior), disposant de 284 treballadors.
La companyia, controlada al 57% per Francisco Javier Puigivila i participada al 47% per Càrniques del Ges, té el 75% de l’empresa de pinsos i producció ramadera Piensos Compuestos Victoria, de Vic amb integracions associades per a unes 10.000 mares de porc blanc i duroc, aquestes últimes a través de la firma Qualiporc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Testimoni D’un casament secret amb una catalana a un matrimoni concertat al Pakistan: «He assumit que no em tornaré a enamorar»
- Reinvenció d’una icona La multimilionària reforma de l’hotel Arts
- Badalona Albiol denuncia la falta d’infraestructures que ha obligat a tancar les platges de Badalona: «En 11 anys no s’ha construït res»
- Històries de les Glòries (4) L’escalèxtric viatger de Porcioles
- Catàstrofe mediambiental La gestió forestal, clau per evitar els incendis a Euskadi
- Òbit Mor Verónica Echegui als 42 anys
- Continuen les complicacions Un incendi a la catenària de l’estació de Calafell interromp la circulació entre Sant Vicenç de Calders i Vilanova
- Famosos ¡Ja és oficial! Lamine Yamal confirma la seva relació amb Nicki Nicole amb aquesta foto
- Catàstrofe mediambiental Missatge al turista: «Extremadura és verda i tot continua igual»
- INCENDIS FORESTALS Una vella i «maleïda» cançó de Serrat, l’himne per recordar l’estiu en què va cremar l’oest espanyol