Defensa dels comptes públics

L’oposició acusa el Govern d’«endeutar» Espanya amb una finalitat electoralista

ERC, el PNB i Bildu permetran aquest dijous que els Pressupostos continuïn la seva tramitació al Congrés

La ministra d’Hisenda aplaudeix el consens amb els socis habituals i ho compara amb els Pactes de la Moncloa

L’oposició acusa el Govern d’«endeutar» Espanya amb una finalitat electoralista

Eduardo Parra / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángel Alonso Giménez

El Govern va arribar aquest dimecres al debat de les esmenes a la totalitat del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat amb tota tranquil·litat. Sap que, en la votació d’aquest dijous, els grups no impediran la tramitació dels comptes, els últims de Pedro Sánchez aquesta legislatura. L’Executiu de coalició PSOE-Unides Podem ha tornat a armar la majoria de la investidura amb què superaran tots els vetos. La previsió és que els Pressupostos s’aprovin definitivament al desembre.

Tot apunta que el 2023 continuarà marcat per la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències i, també, pel cicle electoral. L’oposició va acusar aquest dimecres l’Executiu d’apujar la despesa social «endeutant» Espanya per arribar «dopat» a aquestes cites amb les urnes: al maig hi haurà comicis locals, autonòmics i europeus i a finals d’any se celebraran les eleccions generals. La persona encarregada de defensar els Pressupostos a la tribuna va ser la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que va intentar neutralitzar aquest retret principal amb dades. Montero va apuntar que els Pressupostos de la Comunitat de Madrid apugen la despesa d’un 11%. «¿És això també electoralisme?», va preguntar-li a Cuca Gamarra, portaveu del PP.

Encreuament irònic

En un encreuament de crítiques en què va despuntar la ironia, el sarcasme i fins i tot alguna broma, Gamarra va retreure a Montero haver construït uns Pressupostos «al servei de l’interès particular del Govern». «Compra la supervivència del Govern amb els diners de tothom», li va arribar a dir des de la tribuna d’oradors. Uns minuts després va centrar la seva crítica. Es tracta d’uns comptes públics «electoralistes», li va dir i va posar èmfasi en què l’Executiu arribarà a les urnes «dopat». «Només responen a la necessitat de supervivència», va insistir una última vegada. No va ser la seva única crítica.

Gamarra va afirmar que els Pressupostos estan basats en un «quadro macroeconòmic desquadrat» que està posant en dubte la «credibilitat» d’Espanya. «L’economia va malament, la inflació va malament i el dèficit va malament, i aquests Pressupostos només garanteixen que les coses amb vostès aniran pitjor», va remarcar. «Ni vostè mateixa, i ho sap, hi confia», li va replicar a Montero a continuació abans de fer notar l’absència de Sánchez a l’hemicicle. El cap de l’Executiu està en un gira per Kenya i Sud-àfrica. «¿I el senyor [Alberto Núñez] Feijóo on l’està escoltant a vostè? Ah, al Senat», li va respondre la ministra d’Hisenda, que més d’un moment del debat es va animar i es va notar que fins i tot es trobava graciosa

Montero va lamentar els artificis del PP per intentar acusar el Govern de fer «electoralisme» amb els Pressupostos. Aprofitant que la Comunitat de Madrid va presentar aquest dimecres els seus Pressupostos, la ministra d’Hisenda va assenyalar que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha plantejat una pujada de la despesa social de l’11% quan les previsions de creixement que manegen són al voltant de l’1,8%. No va ser l’únic exemple que va posar. «¿Comprava vots el senyor Feijóo quan era president a Galícia i va proposar un bo de 100 euros per completar el bo social tèrmic? […] ¿O [Alfonso Fernández] Mañueco quan anuncia un bo jove rural per viatjar gratis i un xec nadó?», li va preguntar.

Salvar els comptes

Notícies relacionades

El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, va replicar en molts moments els arguments del PP. I a més, va criticar que l’Executiu hagi aconseguit un acord amb ERC, el PNB i EH Bildu perquè els Pressupostos continuïn la seva tramitació al Congrés. En la seva intervenció inicial, Montero ja va lloar aquest ampli consens aconseguit amb els socis de la investidura i que va arribar a comparar amb els Pactes de la Moncloa, que fan 45 anys.

Els retrets van arribar també des de Junts, que l’any passat sí que va aprovar els Pressupostos. La portaveu de la formació independentista, Míriam Nogueras, va recordar a Montero que no negociaran amb el Govern mentre es mantinguin obertes causes judicials contra l’independentisme. En aquest sentit, va lamentar que el compromís del PSOE de desjudicialitzar la política sigui «una bola més». També va posar el focus en la reforma del delicte de sedició per titllar d’«error històric» que es pretenguin rebaixar les penes de presó i no eliminar aquest delicte del Codi Penal.