Vaga desconvocada

Preacord en el metall de Tarragona: els sous pujaran el 85% del que pugi l’IPC

  • CCOO i UGT pacten amb la patronal una pujada mínima del 15% entre el 2022 i el 2025 i desconvoquen la vaga

Preacord en el metall de Tarragona: els sous pujaran el 85% del que pugi l’IPC

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els sindicats CCOO i UGT han anunciat aquest dijous un principi d’acord amb la patronal del sector del metall de Tarragona, APEMTA, per renovar el seu conveni col·lectiu per als tres pròxims anys. Els sous entre aquest any i fins al 2025 pujaran de partida el 15%, a més d’incloure una clàusula de revisió salarial parcial que garanteix que les nòmines augmentaran com a mínim el 85% del que pugi l’IPC. Així ho han fet públic les centrals en sengles comunicats i ara traslladaran les condicions a les assemblees de treballadors per ratificar-les. Aquest principi d’acord ha provocat la desconvocatòria de la vaga prevista per als pròxims dies 24 i 25 d’octubre. Mentre els agents socials han aconseguit desencallar el conflicte a Tarragona, a Barcelona el metall segueix en peu de guerra i les aturades per al 27 i 28 d’octubre continuen convocades.

La mediació al Departament de Treball ha fet efecte i patronal i sindicats han aconseguit encarrilar un conflicte que arrossegaven des de feia mesos. Les centrals aspiraven a aconseguir uns increments salarials iguals a com estan apujant els preus, i les empreses es negaven a actualitzar les nòmines fins aquest punt. Finalment s’ha imposat un terme mitjà i els salaris augmentaran fins al 85% del que pugi l’IPC, cosa que garanteix que els treballadors mantindran gairebé tot el seu poder de compra. A expenses de com acabin pujant els preus, de moment els sous pujaran de la següent manera. Aquest 2022 ho faran el 6,4%, amb efecte retroactiu a 1 de gener. De moment l’IPC està en el 8,9%. Per al 2023 la pujada pactada és del 3,4%; seguida per un 2,8% per al 2024 i un altre 2,46% per al 2025.

En total la pujada pactada és del 15,06% i les empreses es comprometen a pagar un ‘extra’ als seus empleats el 2026 si l’IPC ha pujat per sobre de les quantitats pactades i fins a l’equivalent al 85% d’aquesta pujada. La patronal es compromet, en aquest sentit, a no compensar ni absorbir els increments salarials acordats i esmorteir així part de la pujada pactada. Un altre element que inclou l’acord és la reducció de la jornada laboral en 16 hores, fins a un total de 1.744 hores anuals.

Blindatge contra l’IPC, línia vermella

Notícies relacionades

La inclusió d’algun tipus de clàusula de revisió salarial és una de les línies vermelles de les centrals en l’actual negociació col·lectiva. I allà on tenen múscul organitzatiu suficient les exigeixen i les aconsegueixen, i allà on no els està costant tancar nous convenis. En el cas del metall de Tarragona han aconseguit parcialment els seus objectius i han tancat un acord similar al que va tancar aquesta mateixa setmana el metall d’Ourense (Galícia). Allà han pactat una pujada salarial del 15% per a tres anys (a Tarragona és 15% en quatre anys), tot i que amb una clàusula de revisió salarial menor, que els cobreix fins a un màxim increment del 18%.

A Tarragona els agents socials han firmat la pau i a Barcelona segueix el conflicte. La mediació en el Departament de Treball d’aquest dimecres passat va fracassar i, segons fonts sindicals consultades, l’acord no és pròxim. Les centrals retreuen a la patronal UPM falta de propostes i mantenen el seu calendari d’assemblees per preparar les aturades del 27 i 28 d’octubre. També amenacen amb una setmana més de vaga posteriorment si no es tanca un acord. Aquest divendres està prevista una nova mediació per mirar de desencallar el conflicte.