Conflictivitat laboral

Mig miler de treballadors del comerç i oficinistes reclamen millors salaris pel centre de Barcelona

  • CCOO organitza una manifestació per exigir el desbloqueig de convenis com el de supermercats, oficines i despatxos o centres d’atenció telefònica

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al voltant de mig miler de treballadors del comerç i oficinistes s’han manifestat aquest dijous pel centre de Barcelona per reclamar pujades salarials conformes a l’actual context d’increments de preus. Sota la mirada atenta de desenes de turistes (alguns dels quals ho han gravat amb el telèfon mòbil) atrets per la batucada que ha precedit la marxa i algun petard ocasional. El sindicat ha organitzat una protesta en la qual ha unit diferents oficis del sector serveis que tenen en comú que el seu conveni està bloquejat i que, en conseqüència, fa, com a mínim, un any que tenen el sou congelat. És el cas de prop del 40% dels assalariats catalans i pel mateix sectors amb una alta organització sindical, com el del metall, ja tenen vagues convocades.

La manifestació ha transcorregut des de la plaça de Catalunya fins a la Via Laietana, davant la seu de la històrica patronal Foment del Treball. Entremig, el Portal de l’Àngel, per allà han passat per davant de les grans firmes que els neguen els increments salarials que reclamen per als pròxims anys. En un context en el qual els pocs convenis que es firmen apugen sous al 2,6%, mentre el cost de la vida augmenta el 8,9% aquest any. Aquest dijous han desfilat davant de l’icònic edifici de Telefónica els delegats dels centres d’atenció al client que donen servei a aquesta corporació i a d’altres i que fa mesos que estan en protestes per millorar les condicions. També els de supermercats com el que s’ubica a la planta menys un d’El Corte Inglés. O del tèxtil, ocupats per firmes com Zara, Pull and Bear, Springfield o altres referències que es disputen una plaça a l’històric carrer comercial de la capital catalana.

Notícies relacionades

La marxa ha abandonat el Portal de l’Àngel per finalitzar davant la seu de Foment, amb l’interlocutor dels sindicats a l’altre costat de la taula de negociació. Ubicada en una Via Laietana en obres, zona plena –amb permís de les activitats turístiques que aspiren a monopolitzar el centre de la ciutat– d’oficines i despatxos. Un altre conveni bloquejat des de fa mesos i respecte al qual no hi ha perspectives a curt termini d’acord. Allà les patronals estan estudiant alguna fórmula de clàusula de revisió parcial dels sous segons el que acabi pujant l’IPC. Aquesta és una de les línies vermelles de les centrals en l’actual context de conflictivitat laboral creixent. Els sindicats volen blindar el seu poder adquisitiu exigint a les empreses que a final d’any els acabin apujant els sous segons el que pugi l’IPC i les empreses s’hi neguen sistemàticament, atès el previsible augment de costos que això els suposaria.

Altres plecs en lliça i que han sortit aquest dijous a protestar són els de tecnologies de la informació i comunicacions, financers, comerç del metall, ITV o prevenció i enginyeries, entre d’altres. En total, des de CCOO estimen que uns 600.000 assalariats catalans estan coberts per convenis sense renovar en el sector serveis. Una xifra que, si no es van desencallant les negociacions, anirà augmentant a partir de l’any que ve, quan una nova tanda de plecs col·lectius està prevista que finalitzi la seva vigència.