Impuls de la participació d’inversors minoristes en Borsa després de la pandèmia

El 2021 ja es va produir una reducció del nivell de negociació i de les operacions d’accionistes de l’Ibex 35

Impuls de la participació d’inversors minoristes en Borsa després de la pandèmia
1
Es llegeix en minuts

La pandèmia de coronavirus ha originat noves tendències de participació dels inversors en els mercats financers. Concretament, en el dels detallistes que, arran de la crisi sanitària, han apostat per augmentar-la.

Així ho afirma la CNMV que adverteix, no obstant, que les xifres del 2021 ja mostren una reducció tant del volum de negociació com del d’operacions portades a terme per accionistes de l’Ibex 35, respecte al 2020.

Mentre que la participació d’aquests inversors respecte al total negociat en accions de l’índex borsari espanyol va arribar al 7,7% en operacions de compra el 2020 i el 7% en vendes, el 2021 ha suposat el 6,1% en el primer cas i el 6,7% en el segon.

Malgrat aquesta disminució, els dos percentatges són notablement superiors als registrats abans de la pandèmia: les compres dels inversors minoristes es van quedar en un 3,9% del total i, les vendes, en un 4,5%.

Tot i que el volum de compra i venda va baixar l’any passat en un 30% i en un 15,3%, respectivament, les xifres en milions d’euros superen amb escreix les del 2019. Es van comprar accions per valor de 21.296 milions d’euros (un 23,6% més), i es van vendre per 23.455 (un 19,8% superior).

Entre compra i venda, van realitzar més de 8,7 milions d’operacions, amb un volum mitjà que va ascendir fins als 2.803 euros en les compres i 3.009 en les vendes, un 12,6% i un 0,85% més que el 2020.

Notícies relacionades

Però el mercat borsari, també en el cas dels inversors minoristes, continua sent un món d’homes. L’any passat el volum de negociació va caure en un 81,9% en aquests, amb una mitjana d’edat de 52 anys. La incorporació de nous inversors, a més, va baixar en un 30%.

Tot i que la major part de la negociació es va realitzar sobre els valors del sector financer, la seva rellevància aquest últim any també ha disminuït de forma notable. Així com la del consum discrecional i de materials. Tanmateix, la crisi sanitària va motivar una presència més gran de petits inversors en aquest sector, i també en el tecnològic.