Sentència

Una jutge falla contra l’ANC i considera que va boicotejar les empreses no independentistes

  • La magistrada del mercantil número 11 de Barcelona dona la raó a Foment del Treball en la seva denúncia contra la campanya ‘Consum estratègic’

Una jutge falla contra l’ANC i considera que va boicotejar les empreses no independentistes

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La magistrada del mercantil número 11 de Barcelona ha sentenciat en contra de la campanya ‘Consum estratègic’ de l’ANC i considera acreditat que va suposar, de facto, un boicot a les empreses no independentistes. La jutge dona la raó a Foment del Treball en la seva denúncia, coincideix amb les resolucions prèvies de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i ordena la clausura definitiva de la web amb el cercador d’empreses afins a les posicions independentistes. «Ha quedat acreditat que la conducta portada a terme per l’ANC constitueix un acte d’obstaculització, en la seva modalitat de boicot», considera la magistrada en la sentència, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. La sentència es pot recórrer.

El novembre del 2018, un any i un mes després del referèndum de l’1-O, l’ANC anuncia la posada en marxa d’una campanya batejada com a ‘Consum estratègic’. Segons aquesta, l’entitat independentista –en aquell temps presidida per Elisenda Paluzie– inicia així l’elaboració d’una llista d’empreses afins a les seves posicions i crida la població a únicament consumir en aquestes. Per així beneficiar, segons van argumentar, les posicions favorables a la independència de Catalunya. Posteriorment llança una pàgina web amb un cercador de companyies simpatitzants i les presenta com una alternativa a aquelles empreses «que han participat en la campanya de la por». Davant aquesta iniciativa, la patronal Foment del Treball presenta una denúncia davant els tribunals al considerar que l’esmentat acte suposa un boicot i un acte de competència deslleial.

Notícies relacionades

La pugna judicial s’inicia el 2019 i el jutjat a càrrec del cas va acceptar les mesures cautelars reclamades per Foment i va ordenar suspendre temporalment la web de l’ANC. Abans d’emetre sentència, la CNMC també va inspeccionar la causa i va censurar la campanya de l’ANC, si bé va decidir no imposar-li cap sanció. «La pèrdua de clients per part d’empreses no afins no era un mer efecte col·lateral de la promoció d’altres entitats segons el joc de la lliure competència, sinó un objectiu principal, conscient i deliberat de la campanya», va considerar l’entitat.

Una vegada acabades les indagacions de la CNMC, el jutjat del mercantil de Barcelona ha emès el seu veredicte i ha fallat en la mateixa línia. «Les conductes desplegades per l’ANC van anar més enllà de provocar o estimular el debat o d’informar els consumidors», sentencia. La decisió judicial ordena el tancament definitiu de la web, i carrega les costes del procés judicial a l’entitat sobiranista i veta futures accions similars en un futur.