Consell de Ministres

El Govern aprova aquest dimarts el Pla de Continència Energètica

L’Executiu, tal com exigeix Brussel·les, ha dissenyat durant els últims mesos un pla per reduir el consum energètic de cara l’hivern vinent

El Govern aprova aquest dimarts el Pla de Continència Energètica
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts el Pla de Contingència Energètica, una estratègia que el Govern ha dissenyat durant els últims mesos per reduir el consum energètic de cara a l’hivern vinent, tal com exigeix Brussel·les a tots els estats membre.

Segons han confirmat fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a EFE, el pla es portarà a la reunió setmanal de l’Executiu després que se’n retardés l’aprovació, prevista per a dimarts passat, per no coincidir amb la presentació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2023.

Malgrat que fa diverses setmanes que el pla està pràcticament preparat, el Govern va decidir inicialment retardar la seva aprovació fins després de la celebració del Consell extraordinari de ministres d’Energia el 30 de setembre passat, amb la finalitat de conèixer les mesures adoptades de manera conjunta pels Vint-i-set i incorporar els últims detalls a l’estratègia nacional.

La idea inicial del Govern passava per presentar el pla al llarg del setembre, després d’haver mantingut una agenda carregada de reunions liderades per la vicepresident tercera,Teresa Ribera, amb els principals agents sectorials, socials, polítics i de la societat civil.

En aquest sentit, Ribera s’ha reunit amb els màxims directius de companyies com Enagás, Redeia, Naturgy, Iberdrola i Endesa, així com associacions del sector energètic, electrointensiu, comerç i turisme, i fins en dues ocasions amb els diferents grups parlamentaris.

Així mateix, va mantenir una reunió individual amb el vicesecretari d’Economia del PP, Juan Bravo, després del rebuig manifestat durant les últimes setmanes per part del principal partit de l’oposició a les mesures d’estalvi energètic impulsades pel Govern.

Mesures nacionals i europees

Entre altres aspectes, l’esborrany del pla espanyol recull una revisió tècnica del reglament d’enllumenat exterior, tot i que no estableix cap tipus de límit, només recomanacions, a l’ús de llums de Nadal per part de les Administracions locals.

A més, contempla introduir nova informació explicativa a la factura de la llum, concretament el consum mitjà registrat en el mateix codi postal, una novetat amb què es pretén incentivar l’estalvi mitjançant la comparació amb els consumidors veïns.

Prèviament, el Govern va aprovar al maig una sèrie de mesures d’estalvi i eficiència energètica per a l’Administració General de l’Estat (AGE) i les entitats del sector públic estatal.

Posteriorment, a l’agost va impulsar l’estratègia d’estalvi energètic, amb mesures que seran la base del pla de contingència i entre les quals es troben la regulació dels termòstats en determinats edificis i l’apagada d’aparadors.

A nivell comunitari, els governs de la Unió Europea han acordat mesures conjuntes per reduir el consum i la dependència energètica de Rússia, que passen per disminuir el consum d’electricitat, establir un límit als ingressos de les renovables, la nuclear i el carbó i fixar un impost a les petroleres.

Notícies relacionades

La reducció del consum d’electricitat s’ha fixat en el 10% respecte a la demanda habitual, amb un percentatge obligatori del 5% en les hores punta, mentre que l’impost a les petroleres i gasistes gravarà el 33% dels beneficis extraordinaris, que són aquells que superen el 20% de la mitjana registrada en els últims quatre exercicis.

Quant al límit a les tecnologies inframarginals, s’estableix en 180 euros el megawatt hora (MWh), tot i que es permetrà als estats membre adaptar aquest valor –a Espanya està en 67 euros).