Pla de contingència

Aquestes són les mesures d’estalvi energètic, una a una

El pla de contingència aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres inclou decisions que afecten famílies, empreses i administracions públiques

Aquestes són les mesures d’estalvi energètic, una a una

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el pla de contingència amb què pretén reduir el consum de gas entre el 5,1% i el 13,5% per fer front a la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. Es tracta de 73 mesures. Aquestes són les 10 principals mesures.

Consumidors vulnerables

El Govern promet «reforçar» el bo social elèctric i el bo tèrmic, tot i que sense definir com. El primer és un descompte en la factura d’entre el 60% i 70% que bonifiquen les companyies elèctriques i el segon és un xec per pagar la calefacció els mesos d’hivern a càrrec dels Pressupostos de l’Estat. En els Pressupostos del 2023 s’hi ha inclòs una partida de 259 milions amb aquest objectiu, amb una alça de 102 milions respecte a l’exercici anterior.

Calderes comunitàries

El Govern limitarà el preu del gas natural que paguen les comunitats de veïns amb calderes comunitàries. L’objectiu és que aquests usuaris tinguin un nivell de protecció equivalent al que tenen des de fa un any els consumidors de la tarifa regulada de gas (TUR). A Espanya hi ha 1,6 milions d’instal·lacions d’aquest tipus, la coneguda com a calefacció central.

Administracions i grans empreses

Abans de l’1 de desembre les comunitats autònomes i les entitats locals han de publicar els seus respectius plans d’estalvi. A més un nou pla de reducció del consum de l’enllumenat exterior substituirà els actuals sistemes per d’altres de més eficients i hi haurà préstecs sense interès que cobriran el 100% del cost de la renovació (mitjançant la incorporació de llums de led, per exemple). A més, es «convida» les grans empreses a dissenyar els seus propis plans d’estalvi a partir de les auditories energètiques que estan obligades a presentar des del 2016.

Autoconsum

S’incrementarà el límit actual de 500 metres com a distància mínima entre plaques solars i comunitats de productors. Encara s’ha de definir quant s’amplia aquesta distància. A més, s’eleven les ajudes per instal·lar aquestes plaques en un total de 500 milions, que s’afegeixen a la dotació actual de 900 milions.

Factura més transparent i amb consells

Les noves factures de la llum i del gas dels consumidors domèstics i de les pimes inclouran una comparativa del consum mitjà al seu barri (codi postal) i s’establiran consells d’estalvi (per exemple, aprofitar la llum solar per escalfar-se o, al contrari, evitar la irradiació solar a l’estiu, ajudes d’estalvi d’electrodomèstics, etc.). A més, s’unificarà la informació sobre l’aplicació del mecanisme ibèric per evitar la confusió en les factures, tant per als clients del mercat lliure com per als del regulat.

Rebaixes fiscals

Hi haurà incentius fiscals per estimular la substitució de l’ús de combustibles fòssils per energies renovables. Les mesures concretes s’estan negociant amb Hisenda, segons fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica.

 Avals ICO per a pimes

L’Institut de Crèdit Oficial (ICO) articularà un ‘kit verd’ per finançar mesures d’eficiència energètica i renovables en les petites i mitjanes empreses.

Cadena de valor

S’accelerarà el desenvolupament de la cadena de valor de les renovables amb una dotació econòmica més gran per al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) de renovables i hidrogen. En concret, el conegut com a Perte Hera tindrà una dotació addicional de 1.000 milions d’euros que se sumaran als 3.500 milions d’euros ja consignats.

Planificació elèctrica

S’introduiran modificacions puntuals en la planificació elèctrica vigent (2021-2026) per donar viabilitat a projectes estratègics a curt termini. A més, a partir del 2023 s’iniciaran els treballs d’una nova planificació (2024-2029), sense esperar que caduqui l’anterior.

Solidaritat amb la UE

S’impulsarà la capacitat logística amb barcos per enviar gas natural liquat (GNL) a la resta d’Europa. A més, s’estableix l’objectiu de maximitzar en un 18% la capacitat d’exportació de gas a França per la interconnexió pirinenca.