El PSOE i Unides Podem pacten els Pressupostos per al 2023: totes les claus dels comptes públics

Sánchez i Díaz escenifiquen el pacte en una reunió prèvia al Consell de Ministres després d’una negociació ‘in extremis’

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Una negociació intensa de matinada i una trobada matutina. Així s’ha tancat la negociació entre el PSOE i Unides Podem per tancar el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023. Després de dies d’estira-i-arronses, els dos partits del Govern de coalició han aconseguit un pacte que aquest dimarts aprovarà el Consell de Ministres. A continuació, les principals claus de l’acord:

Es manté la gratuïtat dels trens

La gratuïtat dels abonaments de mitjana distància de Renfe i Rodalies es mantindrà el 2023 i serà «estructural», segons ha anunciat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

Reforma fiscal

La setmana passada, el PSOE i Unides Podem van presentar una reforma fiscal que inclouran en els Pressupostos per a l’any vinent. Entre les mesures pactades s’inclouen bonificacions en l’IRPF per a les rendes per sota dels 21.000 euros, així com rebaixes per a autònoms i pimes, mentre s’augmenta la tributació de les rendes del capital superiors a 200.000 euros. A més, impulsaran un llei per implementar un nou impost per als patrimonis de més de tres milions d’euros. L’Executiu calcula que, en conjunt, aquestes mesures aconseguiran una recaptació més gran de 3.144 milions d’euros en dos anys (2023 i 2024). 

Elevar el subsidi d’atur

Els comptes públics per a l’any vinent revertiran les retallades que va aplicar el Govern de Mariano Rajoy sobre el subsidi d’atur. El 2012, el PP va rebaixar la prestació d’atur a partir del setè mes del 60% de la base reguladora al 50%. Ara, socialistes i morats han acordat recuperar aquest 10%. Díaz ha assegurat a Twitter que la mesura beneficiarà més de 300.000 persones.

Incrementar l’IPREM

El projecte de Pressupostos també inclourà un increment de l’IPREM (Indicador de Renda d’Efectes Múltiples) de 579 euros mensuals a 600 euros. L’IPREM es tracta d’un índex que pren com a referència per a la concessió d’ajudes, subvencions o el subsidi d’atur, per la qual cosa això afectarà a l’alça el càlcul de l’ingrés mínim vital, de les pensions no contributives i altres ajudes autonòmiques.

L’IVA de les compreses

En les negociacions de l’any passat, Unides Podem i la resta de socis parlamentaris van mirar d’incloure una rebaixa de l’IVA dels productes d’higiene femenina. Tanmateix, el PSOE s’hi va negar. Aquest any, els socialistes sí que han acceptat incloure aquesta mesura i es rebaixarà l’IVA al 4% de tots els productes d’higiene femenina, així com dels preservatius i d’altres anticonceptius no medicinals.

Increment de la despesa social

El projecte pressupostari per al 2023, que compta amb un sostre de despesa de 198.221 milions d’euros (1,1% més que el 2022), recullen també un increment de 600 milions d’euros per al Pla de Xoc en Dependència, dirigit pel ministeri de Drets Socials que lidera Ione Belarra. Díaz remarca que això servirà per reduir la llista d’espera, «implementant noves prestacions i serveis i millorant les condicions laborals de qui cuida». 

A més, s’augmenten els pressupostos del Ministeri d’Igualtat per al Pla de reinserció de víctimes de tràfic i el Programa Corresponsables. 

Pujada de sou per als funcionaris

El PSOE i Unides Podem han inclòs en els comptes públics la pujada del sou dels funcionaris el 2023 un 2,5% fix, més un altre punt variable. És a dir, fins al 3,5% l’any vinent. Després d’acordar-ho la setmana passada amb CCOO i UGT, l’Executiu té previst incrementar els sous fins a un 7,5% des d’ara i fins al 2024.

Pujada de les pensions

Fora del sostre de despesa aprovat pel Govern, el projecte de Pressupostos aprovat recull també la pujada de les pensions el 2023 d’acord amb la inflació mitjana entre novembre el del 20221 i el novembre del 2022. Per tant, es preveu que a partir de l’1 de gener del 2023 les pensions s’incrementin entorn d’un 8%.

La llei de famílies

Els dos socis del Govern han acordat tramitar d’urgència la llei de famílies i han consensuat algunes de les mesures que inclourà. Com ara un xec bebè de 100 euros mensuals per a les famílies que tinguin menors d’entre 0 i 3 anys. Fins al moment, aquesta ajuda la reben totes les dones treballadores, però s’estendrà a les persones amb fills menors que estiguin o hagin estat en la Seguretat Social o mutualitat durant 30 dies o hagin rebut una prestació (contributiva o assistencial) del sistema de protecció de l’atur. 

Aquesta norma, que es desconeix quan es podrà aprovar i si tindrà el suport del Congrés, també igualarà les famílies monomarentals amb dos fills a la categoria de família nombrosa. D’altra banda, inclourà un permís de cures de set dies anuals.