Negociació ‘in extremis’

El PSOE i Unides Podem acorden ‘in extremis’ uns Pressupostos que milloren el subsidi d’atur

  • Pedro Sánchez i Yolanda Díaz s’han reunit aquest dimarts abans de la reunió del Consell de Ministres per formalitzar el pacte

El PSOE i Unides Podem acorden ‘in extremis’ uns Pressupostos que milloren el subsidi d’atur
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Marisol Hernández

La nit ha sigut llarga en el si del Govern de coalició, però ha donat els seus fruits. El PSOE i Unides Podem han arribat a un acord per als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2023, malgrat que a última hora de dilluns les diferències entre els dos partits semblaven ser bastant «profundes», segons va denunciar la mateixa vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Finalment, aquest pacte es formalitzarà aquest dimarts en una reunió entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i Díaz que tindrà lloc a la sala Tàpies de la Moncloa a les 9, mitja hora abans que comenci el Consell de Ministres.

Una vegada més, les negociacions en el si de la coalició s’esgoten sempre fins a l’últim minut. Així va ser els octubres dels dos últims anys i aquesta vegada no ha sigut diferent. Malgrat aconseguir un pacte fiscal la setmana passada, el PSOE i Unides Podem van esgotar tots els terminis i no ha sigut fins a primera hora d’aquest dimarts quan han anunciat el seu acord sobre els comptes públics per al 2023. D’aquesta manera, es complirà el desig del Govern: els PGE s’aprovaran en el Consell de Ministres d’aquest dimarts.

Segons ha explicat Díaz a Twitter, el projecte inclourà una millora del subsidi d’atur, reabocant les retallades del PP, així com la pujada de l’IPREM fins als 600 euros, cosa que influirà a l’alça al càlcul de prestacions com l’ingrés mínim vital, les pensions no contributives i altres rendes autonòmiques. També s’hi inclouen 600 milions d’euros per a Dependència, com demanaven els morats, i l’impuls d’un xec nadó de 100 euros mensuals per a famílies amb menors de 0 a 3 anys que es reflectirà en la futura llei de famílies. Unides Podem no ha aconseguit arrencar al PSOE la pujada de les baixes de paternitat i maternitat fins als sis mesos.

Negociació nocturna

Ahir, a última hora, Díaz admetia a la cadena SER que no hi havia acord: «Negociaré sense aixecar-me de la taula fins a l’últim minuts pel bé del meu país, espero que el PSOE faci el mateix», deixava anar, sense aclarir com pretenia desencallar la situació. Tanmateix, després del pols final dels morats, es va aconseguir fer-ho durant la nit.

Socialistes i morats van estar immersos en el seu estira-i-arronsa fins a última hora i les sensacions en les dues formacions eren que l’acord estava pròxim. Fins i tot, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’havia aventurat a mostrar, minuts abans de les paraules de Díaz, la seva confiança a assolir un pacte en les pròximes hores, en declaracions a Efe.

La situació recordava anteriors negociacions que, amb les converses encallades, es van acabar resolent amb una trobada a la Moncloa entre Sánchez i el llavors líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias. En aquesta ocasió, hi tornarà a haver ‘foto’, ara amb Díaz.

Les bases

Les basesEl projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2023 s’està construint sobre la base d’un nou quadro macroeconòmic que rebaixa del 2,7% al 2,1% la previsió de creixement del PIB per a l’any vinent, segons ha avançat aquest mateix dilluns la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño.

Notícies relacionades

A més, els comptes del 2023 s’estan enquadrant dins del sostre de despesa aprovada pel Govern i que va ser sotmès a la consideració del Congrés dels Diputats el 22 de setembre. El Govern ha fixat el sostre de despesa en 198.221 milions d’euros, l’1,1% més que el 2022. Sense incloure els recursos europeus de fons ‘Next Generation’ el sostre de despesa ascendeix a 173.065 milions, l’1,9% més que el 2022. Dins d’aquest sostre de despesa s’inclou l’acord per a la pujada del sou dels funcionaris aconseguit aquest mateix dilluns entre el Govern i UGT i CCOO, que inclou un increment de les retribucions per al 2023 del 2,5% fix més un altre punt variable (fins al 3,5%) en funció de l’evolució dels preus i del PIB.

En les xifres del Pressupost també hi haurà una transferència de 19.888 milions per a la Seguretat Social, cosa que suposa una alça del 8,1% respecte a aquest any. Per sobre d’aquest sostre de despesa se situarà la pujada de les pensions el 2023 d’acord amb la inflació mitjana entre el novembre del 2021 i 2022, una xifra que podria estar en l’entorn del 8%. També se situa per sobre del sostre de despesa l’import de les mesures contra la crisi energètica que el Govern decideixi prorrogar o aplicar el 2023, com podria ser l’extensió de la rebaixa de l’IVA de la llum i del gas més enllà del desembre del 2022, tot i que qualsevol d’aquestes decisions s’adoptarà més endavant, segons ve repetint la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.