Energia

Gaba, una nova comercialitzadora irromp en plena crisi en el mercat elèctric amb tarifes personalitzades

La companyia busca assolir 10.000 clients al tancament del 2023 i 400.000 en 10 anys

Gaba, una nova comercialitzadora irromp en plena crisi en el mercat elèctric amb tarifes personalitzades
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

En plena crisi energètica neix una nova comercialitzadora d’electricitat que es presenta com l’«alternativa» davant les grans elèctriques amb l’objectiu d’assolir 400.000 clients d’aquí 10 anys i 10.000 al tancament del 2023. Es diu Gaba i la seva proposta és preus personalitzats segons el seu consum en temps real i consells per estalviar, així com facilitats per apostar per l’autoconsum.

Per fer-nos-en una idea, a Espanya hi ha 29 milions de clients d’electricitat, però només 4,7 milions formen part d’una comercialitzadora independent (diferent dels grans grups, com Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP). En concret, de les centenars de ‘petites’ elèctriques que hi ha actualment, Repsol és la més gran amb gairebé 850.000 punts de subministrament, segons les últimes dades disponibles per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC).

El conseller delegat de Gaba, Juan Castro-Gil, també secretari general de l’Associació Nacional de Productors d’Energia Fotovoltaica, Anpier, considera que la crisi, lluny d’un fre, és una oportunitat per captar usuaris perquè «hi ha una bassa de clients molt descontents amb les seves comercialitzadores». «I aquest moment ens agafa amb alè, pulmó i finançament», ha afegit durant la presentació de la companyia en un bar madrileny. Banco Santander, Abanca i Caja Rural Gallega en són les entitats finançadores.

El projecte es va iniciar fa quatre anys i el grup inversor ha dedicat més de dos milions d’euros per al seu desenvolupament tecnològic i comercial amb una plataforma basada en intel·ligència artificial que assigna el preu segons el patró de consum dels clients. En un primer moment, la companyia utilitzarà les dades dels dos últims anys del consumidor, disponibles a través de Red Eléctrica, i una vegada a l’empresa s’analitzarà el seu consum diari. «Jo no he de tenir el mateix consum avui que demà i no té sentit no utilitzar la digitalització perquè cada un pugui tenir la millor oferta en cada moment», ha explicat Castro-Gil.

Segons explica el cap visible de la companyia, una de les claus d’aquest model és la diversificació en la compra d’energia a través de contractes bilaterals, autoconsum i compres a la xarxa per ‘elegir’ quina font utilitzar segons el patró de cada usuari. El model es va testar en un projecte pilot que es va realitzar amb una cooperativa i el suport de la comercialitzadora Barcelona Energía que va tenir com a resultat un estalvi mitjà anual del 24% entre els clients, segons Castro-Gil. Aquest pilot es va realitzar amb l’ajuda de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE) i la Xunta de Galícia.

Aquest descompte no és extrapolable a la situació actual pels elevats preus del mercat per la pressió de Rússia sobre el gas, segons afegeix Castro-Gil, que com a referència actual explica que de tots els contractes introduïts en el comparador de la plataforma, el 83% obté un estalvi anual en comparació amb la tarifa que tenien.

Notícies relacionades

A més, els usuaris rebran consells de consum per a cada hora del dia amb alertes en temps real a través de l’aplicació. «El client no és tonto, ni el nostre ni el d’altres companyies amb anagrames de color verd», ha advertit Castro-Gil, amb referència a les declaracions de fa uns mesos del president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez-Galán, en què deia tontos als clients amb tarifa regulada de llum.

Gaba també utilitza blockchain (cadena de blocs) per tancar els contractes que realitza amb els clients i donarà traçabilitat a l’intercanvi d’excedents d’autoconsum, i ha desenvolupat un model de gestió dels subministraments per a les noves comunitats energètiques ciutadanes, a les quals fins i tot se’ls permet disfrutar a la central de compres de béns i serveis del seu propi entorn territorial.