Energia

Espanya i almenys una dotzena de països pressionen la Comissió Europea per posar un límit al preu del gas

Els Vint-i-set introdueixen una flexibilitat més gran al pla europeu que s’aprova divendres per fer-lo compatible amb les mesures nacionals

Espanya i almenys una dotzena de països pressionen la Comissió Europea per posar un límit al preu del gas

STEPHANIE LECOCQ/REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Espanya, i almenys una dotzena de països, pressionen la Comissió Europea per posar un límit al preu del gas, a les portes del Consell extraordinari de ministres d’Energia que se celebra aquest divendres a Brussel·les. En una carta dirigida a la comissària d’Energia, Kadri Simson, apressen abordar «el problema més greu de tots: el preu majorista del gas natural». «El límit de preus que ha sigut sol·licitat des del principi per un número cada vegada major d’estats membre és l’única mesura que ajudarà cada Estat membre a mitigar la pressió inflacionista, gestionar les expectatives i proporcionar un marc en cas de possibles interrupcions de subministrament, així com limitar els beneficis extraordinaris en el sector», segons la missiva avançada per ‘Político’ i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Aquest divendres els ministres d’Energia dels Vint-i-set han de donar el vistiplau definitiu a la proposta d’intervenció d’emergència de la Comissió Europea que passa per limitar els beneficis extraordinaris que estan obtenint les tecnologies inframarginals com les renovables o la nuclear, un impost («contribució solidària») a petroleres i gasistes i una reducció del consum d’electricitat en les hores més cares del dia. Fa setmanes que els governs dels Vint-i-set retoquen aquest text per trobar un document satisfactori per a tothom.

La presidència txeca va presentar dilluns una nova proposta que es discutirà aquest dimecres a nivell ambaixadors i que introdueix més flexibilitat a les mesures perquè quedi més clara la compatibilitat a nivell nacional. Per exemple, en el cas de l’impost a petroleres i gasistes, s’eximeix els estats membre d’aplicar-lo si aquests compten amb mesures nacionals equivalents, entenent per tal que incloguin activitats als mateixos sectors, tingui per objectiu els guanys extres o es garanteixi que s’utilitza per a una finalitat comparable a la ‘contribució solidària’ europea, entre altres condicions.

Però a iniciativa de Bèlgica, Grècia i Itàlia, Espanya, Portugal, Polònia, Romania, Lituània, Letònia, Croàcia, Malta, Eslovàquia i Eslovènia demanen que Brussel·les porti divendres una «proposta» que posi límits al preu del gas, «seguida d’una proposta legislativa al més aviat possible». Aquesta idea de posar un preu màxim al gas no és nova, la mateixa Comissió Europea va valorar fa setmanes incloure un límit al preu del gas importat de Rússia per canonada, però la idea va generar recels en algunes capitals i no es va incloure a l’esborrany de la proposta de reglament que se sotmetrà a votació dels ministres aquest divendres.

Notícies relacionades

En aquest sentit, aquest grup de països insisteix en la carta en què el límit «ha d’aplicar-se a totes les transaccions de gas natural majorista i no limitar-se a la importació des de jurisdiccions específiques». És a dir, que no es limiti només al gas rus. I proposa dissenyar-lo de manera que «garanteixi la seguretat del subministrament i el lliure flux de gas dins d’Europa, al mateix temps que aconsegueix el nostre objectiu comú de reduir la demanda de gas». «Aquest límit és la prioritat i pot complementar-se amb propostes per enfortir la supervisió financera del mercat del gas i desenvolupar punts de referència alternatius per a la fixació de preus del gas a Europa», afegeix la missiva.

A mitjà termini, Brussel·les té més temes sobre la taula. Així, la Comissió ha de decidir en els pròxims mesos què ha de fer amb la reforma del mercat elèctric, així com amb la reforma del mercat dels drets de CO2, dues peticions que s’ha compromès a estudiar però en les quals encara no sembla haver-hi consens. També haurà de donar resposta a la falta de liquiditat per part de les companyies amb una modificació de les exigències de les garanties financeres.