Indicadors

L’economia espanyola va confirmar la seva acceleració en el segon trimestre

El PIB va avançar un 1,5% respecte al període gener-març en comptes de l’1,1% calculat al juliol

L’economia espanyola va confirmar la seva acceleració en el segon trimestre
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia espanyola va confirmar en el segon trimestre una acceleració més gran de la prevista, amb un augment respecte al període gener-març d’un 1,5%, molt per sobre de l’1,1% calculat al juliol, segons les dades definitives donades a conèixer aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En termes interanuals també va augmentar l’alça, fins al 6,8%, davant del 6,3% calculat al juliol.

Les dades provisionals ja indicaven un ritme d’activitat més gran del previst inicialment en el període abril-juny, que va poder consolidar-se entre el juliol i el setembre gràcies a l’estrebada del turisme. Des del Govern entenen que les dades confirmen «la solidesa del creixement de l’economia espanyola impulsada per la demanda nacional i les exportacions». 

Les incògnites sorgeixen entorn del quart trimestre. Alguns analistes ja apunten a la possibilitat d’una recessió (dos trimestres consecutius de descens), la durada de la qual dependrà de l’evolució de la inflació, una de les variables que més preocupa en l’actualitat. En el cas menys pessimista es prolongaria entre el quart trimestre d’aquest any i el primer del que ve.

La pujada del nivell general de preus (10,5% a l’agost), que va començar amb l’energia, s’ha traslladat al conjunt de l’economia i, en especial, als aliments, que el mes passat van acumular una alça de gairebé el 14%.

En una recent trobada amb periodistes, els professors de l’IESE, Xavier Vives i Pedro Videla van anticipar la possibilitat d’una recessió, la profunditat i la durada del qual dependran de diversos elements, com l’escalada del nivell general de preus i l’evolució de la guerra a Ucraïna. De moment, entre l’abril i el juny s’ha consolidat una evolució positiva gràcies principalment a la reactivació del consum privat després de la mala dada del primer trimestre i a la bona marxa del turisme, segons CaixaBank Research.

Notícies relacionades

El Govern estima que el producte interior brut (PIB) creixerà aquest any un 4,3%. Al seu torn, l’últim plafó de la Fundación de las Cajas de Ahorros (Funcas), elaborat amb les previsions de 19 organismes i serveis d’estudis manté la seva estimació d’un creixement d’un 4,2% aquest any, «amb una forta desacceleració del PIB en els dos últims trimestres: +0,1% en el tercer i -0,2% en el quart. La desacceleració del 2022 repercuteix en la previsió per al 2023, que baixa sis dècimes, fins a l’1,9%, segons el mateix plafó.

El servei d’estudis de BBVA manté el creixement d’Espanya en el 4,1% el 2022 i revisa a la baixa el del 2023, fins a l’1,8%. La principal raó és l’escassetat d’algunes matèries primeres i l’impacte que el seu encariment tingui en la inflació.