Activitat econòmica

L’economia espanyola creix un 1,1% en el segon trimestre

En taxa anual el PIB va créixer un 6,3%

L’economia espanyola creix un 1,1% en el segon trimestre

EFE / CRISTÓBAL GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’economia espanyola va créixer un 1,1% en el segon trimestre d’aquest any respecte al mateix període de l’any anterior i un 6,3% en taxa anual malgrat el context actual de guerra i la inflació, segons l’avançament de les dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La taxa trimestral és nou dècimes superior a la registrada en el primer trimestre, quan el PIB va augmentar el 0,2% respecte al quart trimestre del 2021, cosa que va contrastar amb la variació intertrimestral del 2,2% del quart trimestre del 2021, amb un ritme d’augment interanual del 5,5%.

Les xifres del segon trimestre publicades per l’INE difereixen de les previsions del servei d’estudis del Banc d’Espanya, que preveia un avançament trimestral del PIB del 0,4% com a conseqüència de la recuperació del turisme després de la pandèmia del coronavirus –el mes de maig, el número de turistes internacionals que van arribar a Espanya va ser el 88% del registrat el mateix mes del 2019– i malgrat la debilitat de la indústria. També l’ocupació donava mostres de creixement amb un bon comportament en els últims mesos, especialment en l’àmbit de l’hostaleria, segons les xifres d’afiliació a la Seguretat Social.

Notícies relacionades

En el trimestre anterior, un dels factors que més va contribuir a reduir el nivell d’activitat va ser la caiguda del consum de les llars, que entre gener i març va experimentar un descens del 3,7%, davant l’augment de l’1,5% entre octubre i desembre. L’augment del nivell general de preus va erosionar el poder adquisitiu de les famílies, cosa que va frenar el consum.

El 2020, l’any en què va esclatar la pandèmia del coronavirus, es va experimentar una debacle intertrimestral del 17,7% en el període abril-juny, després del qual es va produir un rebot.