Crítica de l’expresident

Puigdemont diu que no hi ha ultimàtum a ERC però demana que es compleixi allò «firmat»

L’expresident del Govern opina que l’única manera d’avançar és pactar la celebració d’un nou referèndum

Puigdemont diu que no hi ha ultimàtum a ERC però demana que es compleixi allò «firmat»

EFE

2
Es llegeix en minuts

L’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont ha assegurat aquest dijous que el seu partit, JxCat, no ha llançat un ultimàtum a ERC, però ha insistit que els seus socis de Govern han de complir allò firmat. «No és un ultimàtum. Firmem això, que no s’ha respectat i és el moment de fer alguna cosa», ha assegurat Puigdemont durant una conferència a la Central European University de Viena. «No soc el president del partit i no vull involucrar-me en les converses entre Esquerra i Junts, però és normal que Junts demani el respecte de l’acord», ha insistit.

Puigdemont ha afirmat que els dos partits van acordar negociar amb l’Estat espanyol una solució política, coordinar els esforços dels dos grups parlamentaris en el Parlament espanyol i «treballar junts per crear una nova direcció unida sobre com fer els següents passos». L’eurodiputat ha assegurat que «com ha d’actuar el moviment proindependència català ha de ser decidit junts». «Espero que aquesta serà al final la resposta d’Esquerra Republicana. Crec que respectaran el contracte. No tinc dubtes que, per l’interès comú, respectarà l’acord», ha dit.

Puigdemont ha fet aquestes declaracions durant una conferència sobre estatalitat i sobirania, davant un auditori d’unes 100 persones, principalment estudiants de la CEU i acadèmics, durant els quals ha justificat i explicat el moviment independentista català. Puigdemont s’ha referit al referèndum il·legal d’independència de Catalunya, convocat sota la seva presidència, i del qual l’1 d’octubre vinent es compleixen cinc anys i va assegurar que aquella convocatòria es va deure a la negativa del Govern espanyol de pactar una consulta o nous acords de finançament.

Notícies relacionades

«Van fallar tots els intents de millorar el nostre autogovern. No vam tenir cap altra opció. L’única opció va ser organitzar un referèndum», ha assegurat. Puigdemont ha negat que el referèndum del 2017 fos un fracàs i ha afirmat que va permetre al Parlament català llançar la declaració d’independència. «No necessitem convocar un nou referèndum o una nova declaració d’independència. L’única manera d’organitzar un nou referèndum és si les autoritats espanyoles accepten acordar amb el Govern català un nou i vinculant», ha afirmat Puigdemont.

Preguntat per la possibilitat d’una radicalització del moviment independentista, Puigdemont ha reconegut que «sempre hi ha un risc» però també ha assegurat que aquest sector és només una minoria. «No hi ha lloc per a la violència o el radicalisme», ha dit. «Després de cinc anys de repressió, hi ha enuig i hi ha gent decebuda, fins i tot amb les institucions i polítics catalans», ha reconegut Puigdemont, que ha assegurat que, malgrat això, la «reacció és pacífica».