Fiscalitat

Impost de patrimoni, ¿un altre escull en el Govern?

Junts va defensar en el seu últim congrés estudiar la supressió del gravamen i ERC prefereix no tocar els tributs en els Pressupostos

Impost de patrimoni, ¿un altre escull en el Govern?
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els impostos són un altre dels aspectes que separen els socis del Govern, Junts i ERC, i l’envit del president d’Andalusia als empresaris catalans amb l’ham del final de l’impost de patrimoni, amenaça de reactivar aquest pols fiscal. Els postconvergents van aprovar en el seu últim congrés defensar la supressió de l’impost de successions i donacions i estudiar la del gravamen sobre el patrimoni que per a aquest exercici té prevista una recaptació superior als 600 milions d’euros. En concret, 649 milions previstos per a aquest exercici, davant els 555 milions de l’anterior.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, d’ERC, va tancar la porta a tota mesura de caràcter tributari en els pròxims Pressupostos, ja que ja se n’ha aprovat el sostre de despesa. I encara més a la supressió de figures tributàries. El seu objectiu és clar: consolidar l’actual model tributari i ni apujar ni abaixar impostos, si bé es veurà si pot mantenir aquesta filosofia després de buscar suports per aprovar els Comptes de l’any que ve. En principi, els socis del Govern no volen entrar en noves polèmiques amb els impostos de fons, almenys en públic.

La comissió d’experts per a la reforma fiscal constituïda pel ministeri d’Hisenda va incloure l’opció de l’harmonització fiscal dels impostos cedits (patrimoni i successions i donacions, entre d’altres) entre autonomies en les seves propostes. Esquerra era partidària d’alguna mesura d’aquest tipus per evitar la fuga de contribuents d’aquest tribut, en especial a Madrid. Ara Andalusia se suma com a opció perquè les fortunes rebaixin la seva càrrega fiscal.

Notícies relacionades

Catalunya, amb gairebé 80.000 contribuents d’aquest gravamen, no és la comunitat on més es tributa, però és a la franja mitjana-alta. Per a un patrimoni de 800.000 euros, sense incloure la vivenda habitual fins a 300.000 euros, el resultat de la liquidació és de 769,51 euros. És la quarta, rere Aragó (1.164,37 euros), Extremadura (1.099,31 euros) i el País Valencià (909,44 euros), segons un estudi del Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF).

En total a tot Espanya hi ha uns 212.000 declarants de l’impost de patrimoni. Madrid, una de les comunitats que més grans fortunes congrega, aplica una bonificació del 100% en aquest tribut. La normativa estatal estableix un mínim exempt de gravamen de 700.000 euros, que només Aragó (400.000 i abans 500.000), Catalunya (500.000), el País Valencià (600.000) i Extremadura (500.000) han reduït. A les comunitats on es rebaixa el mínim exempt s’ha ampliat el nombre de contribuents subjectes a aquest gravamen, ja que com més baix se situa el llistó més ampli és l’univers de declarants.