Política fiscal

Escrivá proposa centralitzar impostos per evitar el «despropòsit» de la pugna entre comunitats

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social considera «manifestament millorable» el sistema de finançament autonòmic

Escrivá proposa centralitzar impostos per evitar el «despropòsit» de la pugna entre comunitats

EFE / Mariscal

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, s’ha mostrat partidari de centralitzar impostos per evitar el «despropòsit» que les comunitats autònomes competeixin entre si en matèria fiscal. Escrivá, en declaracions a Onda Cero recollides per Europa Press, ha deixat clar que aquesta és una opinió «a títol personal», que ja va defensar en el passat, i que ve a compte de la decisió anunciada ahir per la Junta d’Andalusia de suprimir en aquesta comunitat l’impost de patrimoni, seguint l’estela de la Comunitat de Madrid.

«Em sembla un despropòsit que les comunitats es dediquin a competir fiscalment les unes amb les altres», ha remarcat el ministre, que ha considerat que eliminar patrimoni és una mesura «extraordinàriament regressiva» just en un moment en què es requereix fer polítiques redistributives per a les persones més vulnerables pels efectes de la inflació. «Les comunitats autònomes el que han de fer és dedicar-se a millorar la provisió de serveis en sanitat, en educació... Això de la competència fiscal entre elles és un assumpte que mai he entès», ha indicat.

Notícies relacionades

El ministre ha explicat que aquesta situació deriva d’un sistema de finançament autonòmic «millorable», que és el que decideix els recursos amb què ha de comptar cada comunitat per proveir els ciutadans de serveis públics fonamentals com ara sanitat i educació. A Espanya, ha precisat, es va decidir anar a un sistema de cessió d’impostos complets i trams d’impostos, tot i que ell s’ha mostrat a favor del model australià, on l’assignació de recursos autonòmics es decideix en funció de la despesa efectiva per càpita en cadascun dels serveis públics que es genera.

«És un model molt més fi. En canvi, a Espanya estem molt instal·lats en aquesta cessió d’impostos que té molta tradició, però que a mi, personalment, no m’agrada i que genera aquestes derives tan indesitjables com les que estem veient aquests dies», ha remarcat. Pel ministre, aquest és un debat «fonamentalment tècnic, no polític». «Els ciutadans entenen que les comunitats autònomes juguen un paper central en la provisió de serveis d’educació, sanitat o dependència i això ja és tan important...», ha conclòs.