Cistella de la compra

La patronal de la distribució creu que la cistella de compra proposada per Yolanda Díaz distorsionarà el mercat

Els responsables de les patronals Anged, Asedas i ACES argumenten que la cistella bàsica no és «coherent» i demanen abaixar impostos i no demonitzar el sector

La patronal de la distribució creu que la cistella de compra proposada per Yolanda Díaz distorsionarà el mercat
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les patronals de la distribució convocades aquest dilluns per la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, han considerat que la proposta de posar límits al preu dels aliments bàsics pot distorsionar el mercat, per això han demanat abaixar impostos i «no demonitzar el sector».

La també ministra de Treball i el ministre de Consum, Alberto Garzón, s’han reunit aquest dilluns amb els responsables de les patronals Anged, Asedas i ACES, així com amb diferents organitzacions de consumidors per debatre mesures que ajudin a contenir la inflació en l’alimentació.

El director general de la patronal de supermercats Asedas, Ignacio García Magarzo, ha assegurat que l’anàlisi portada a terme per la vicepresidenta segona del Govern sobre un problema de marges de benefici «no té la base científica suficient».

Segons el seu parer, tampoc és «bona» la idea d’elaborar una cistella bàsica comuna, perquè «no és coherent amb l’estructura de la distribució comercial espanyola».

Mobilització de cadenes de supermercats

«El mercat està molt repartit i molt menys concentrat que en altres països. No es tracta de fer un acord amb algunes grans distribuïdores, si no que cal implicar-hi cent cadenes de supermercats i el comerç especialitzat d’alimentació, que és el líder en fresc», ha apuntat García Magarzo.

Segons la seva opinió, la proposta de Díaz de limitar els preus de certs aliments no és «útil» per solucionar els problemes d’inflació, derivats de la «pressió gravíssima» dels preus de les matèries primeres, per això –en canvi– és preferible abaixar impostos com l’IVA o abaratir el cost de l’energia.

El vicepresident de l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged), Javier Millán-Astray, ha lamentat que s’estiguin «oferint ombres sobre el comportament de la distribució, que està sent responsable», després que els preus en aquest sector hagin crescut l’últim any entorn del 7%, per sota de l’índex de preus de consum (IPC) general i del creixement del 12,6% en la indústria.

Millán-Astray ha assegurat que estan fent un «esforç extraordinari» per no traslladar als consumidors tots els costos de les diferents baules de la cadena, inclosos els augments de preu de l’energia, els cereals, els fertilitzants o els envasos.

«Si s’intenta fixar una cistella de la compra, s’estan distorsionant les relacions de les empreses de distribució amb els seus proveïdors», ha emfatitzat el responsable d’Anged, contrari a modificar el lliure funcionament del mercat, cosa que crea «ineficàcies en els preus».

Ha coincidit en la necessitat d’abaixar l’IVA i l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF); d’evitar mesures legislatives que incrementin els costos de les empreses, com l’impost al plàstic o la normativa sobre residus, i d’aplicar en la distribució bonificacions similars a les que tenen els sectors de la indústria electrointensiva.

El president de l’Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES), Aurelio del Pino, ha apuntat que «el marc legal no contempla la possibilitat d’arribar a acords entre les empreses sobre cap tipus de qüestió que limiti o alteri la competència».

Notícies relacionades

Ha considerat que el Ministeri de Treball i Economia Social no és el fòrum on s’haurien d’abordar aquestes qüestions de la distribució, sector que té «un marc jurídic molt limitat amb la llei de la cadena alimentària», que obliga a garantir als proveïdors el compliment dels costos de producció.

«Cada consumidor pot trobar la cistella que millor s’ajusti a les seves necessitats d’acord amb la política comercial de cada empresa», ha remarcat Del Pino, que ha insistit en la gran competència que hi ha en la distribució, que també està patint les conseqüències de la inflació en matèria energètica, de matèries primeres i de costos regulatoris.

Temes:

Yolanda Díaz