Setmana clau

Expectació davant un canvi decisiu en la criptomoneda Ethereum

La segona criptomoneda més potent del món després del bitcoin canviarà la manera d’operar per mirar de reduir fins a un 99% el seu voraç consum d’energia

Expectació davant un canvi decisiu en la criptomoneda Ethereum

ÁNGEL GARCÍA / BLOOMBERG

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El volàtil món de les criptomonedeses prepara per a un important sotrac. A partir d’aquest dimarts, Ethereum, el segon actiu més important després de bitcoin, canviarà la manera d’operar per reduir el seu consum d’energia, una actualització que ja ha sigut descrita com la més important en la història de les divises virtuals.

Fundada l’any 2015, Ethereum és una plataforma descentralitzada de codi font obert que utilitza la tecnologia de cadena de blocs (més coneguda com a blockchain) per a la transacció de criptomonedes i l’execució de contractes intel·ligents. Milers d’ordinadors treballen ininterrompudament per certificar i validar la inscripció de cada una d’aquestes operacions a la cadena de blocs, un sistema de cooperació entre usuaris que es coneix com a «minat» i que permet un autogovern descentralitzat, però que al seu torn suposa un voluminós consum energètic.

Ethereum és la segona plataforma descentralitzada més coneguda del món, ocupa aproximadament el 20% del mercat de les criptomonedes, i el seu sistema consumeix la mateixa energia que països com Nova Zelanda. Ethereum és també la segona criptomoneda més popular després de bitcoin i el seu valor ascendeix a uns 1.728 euros. La seva capitalització es va catapultar a principis del 2021, tot i que aquest any ha caigut gairebé un 48%, i ha continuat així amb la volatilitat general del sector. Tot i així, la seva capitalització supera els 213.000 milions de dòlars.

Canvi clau

Del 13 al 15 de setembre, Ethereum portarà a terme un canvi de model que es coneix com a «fusió» i del qual es parla des de fa anys. Ethereum és conegut especialment per l’ús massiu en el món de l’art digital, ja que prop del 90% de les transaccions es produeixen a la plataforma.

Si un artista vol comercialitzar una de les seves obres digitals, pot convertir-la en un criptovalor no fungible (NFT), un procés amb què es registra aquesta obra a la cadena de blocs. Marcada amb aquest ADN digital, l’obra passa a ser única, cosa que fa que el valor de comercialització es dispari. L’artista percep una petita comissió cada vegada que la seva obra sigui revenuda.

Ethereum passarà del sistema «prova de treball», que certifica que s’inscriu aquesta operació de minat a la cadena de blocs, al sistema «prova de participació», que recompensarà tots els que participin en aquest procés. Els usuaris que vulguin participar amb els seus ordinadors i lucrar-se amb el procés de validació de les operacions hauran d’invertir 32 Ethereums (uns 55.296 euros) en la xarxa. Ja hi ha 415.000 usuaris que s’han apuntat per ser validadores.

Així, sistema «prova de participació» que serà adoptat aquesta setmana s’ha descrit com un model més ecològic, ja que passarà a necessitar menys ordinadors per certificar les transaccions dins de la cadena de blocs d’Ethereum. Aquest canvi promet reduir fins a un 99% el seu consum d’energia.

La credibilitat cripto, en joc

El canvi és clau no només per a la credibilitat i la reputació d’Ethereum, sinó de tot el sector de les criptomonedes. Els experts assenyalen que, sota un sistema més verd, les divises virtuals poden guanyar més popularitat. Aquest canvi cap a un menor consum d’energia també pot obrir les portes a una adopció institucional més gran de les criptomonedes, que fins ara han sigut rebudes amb escepticisme per part de la majoria de governs i institucions financeres del món. Aquest gir podria ajudar un sector afligit per un any de polèmiques i turbulències econòmiques.

A més, l’esperada «fusió» portarà a una menor emissió de criptomonedes que, al seu torn, podria rellançar la capitalització borsària d’Ethereum durant l’any vinent, fins i tot superant la de Bitcoin, segons un estudi.

Dubtes i protestes

La major part de la criptocomunitat d’Ethereum recolza aquesta transició. Tanmateix, també hi ha dubtes sobre com s’aplicarà aquest canvi. La mineria és actualment un sucós negoci per als que participen en Ethereum i tenen una capacitat informàtica més gran per processar dades. El canvi que s’efectuarà aquesta setmana reduirà gairebé un 90% la recompensa que tenen els usuaris per participar en la validació d’operacions en la plataforma. Al veure’s perjudicats, aquests miners poden passar-se a altres criptomonedes que consumeixin més energia i alguns han assegurat que lluitaran per mantenir l’antic model.

Notícies relacionades

Altres han denunciat que els canvis faran que Ethereum estigui més centralitzada a les poques mans que amassen una gran quantitat de les criptomonedes emeses, com Lido Finance i Coinbase, propietàries de gairebé el 46% de les divises emeses en aquesta xarxa.

Tot i així, el canvi sembla inevitable. OpenSea, la plataforma mundial més gran de compravenda de NFT, ja ha advertit que només acceptarà les obres que estiguin registrades en aquest nou model més sostenible.

Temes:

Criptomonedes